dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa. Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie i zaczynam tęsknić do jesieni. Nie tylko nam upał nie służy, zakwas na chleb dziwnie pachnie i tworzy skorupę, banany nim je ktoś zje stają się czarne, kupno ryby bywa ryzykowne... Dzięki temu upałowi po raz pierwszy w życiu zamroziłam banany, pokroiłam i siup w woreczek. Dzięki tym bananom, zalegającemu w lodówce masłu orzechowemu oraz śmietanie
Dzieje kuchennej Wiewiórylepsi i życzliwsi. Milkną spory, chętnie spotykamy się w gronie najbliższych i delektujemy potrawami, na które niekiedy czekamy cały rok. Każda z wigilijnych potraw ma symboliczne znaczenie. Zjedzenie ryby daje gwarancję zdrowia i dostatku, a w przypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność i bogactwo
Smakowity Blog Kulinarnystole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii
Smaki EdytyGremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała
Bon Appetit Małgorzatyoliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo migdały. czerwone, paprykowe pesto
Bon Appetit Małgorzatyzakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie
Bon Appetit MałgorzatyJeden z najlepszych dodatk ów do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej suró wki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj . Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki 1 duża marchewka 1 jabłko trochę kminku 1 mała cebulka 2-4 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku
Kuchnia domowa Anidrugą wersję surówki z kalarepy, na którą przepis znalazłam u Aveliny . Jest pyszna i chrupiąca, do tego ekspresowo się ją robi i bardzo nam smakowała jako dodatek do ryby. Inną wersję surówki z kalarepy z marchewką można znaleźć tutaj: klik . Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Anipieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną. 3. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki. 5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków. Smacznego!!! Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
Kuchnia domowa AniKolejny przepis na błyskawiczny obiad. Ryba jest gotowa po 15 minutach, wystarczy w tym czasie ugotować np ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z tego przepisu. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminu
Stare Garyinaczej odwróci się od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy: 9. Makowiec 10 .Babeczki renifery
Kolizje Smakówzniechęceniem. Przyznajcie się, ilu z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość. Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot, a teściowa rzuca tekstem o tym, że ona lub jej matka robiły inaczej, znaczy lepiej. A ty? Jesteś zmęczona sprzątaniem, gotowaniem, użeraniem
ladykitchenSKŁADNIKI 400 g makaronu typu paccheri 300 g dużych krewetek pół szklanki białego wytrawnego wina 400 g przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ząbek
zielonacukinkaKarmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule
Czerwień i błękit