ryba - 22624 przepisów (strona:529/1509)

Sałatka śledziowa 374

Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3  Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, szczególnie cenny jest kwas EPA. Ryby te  są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, sporo witaminy B6 oraz

kgwjanczewo
SOS TERIYAKI 139

Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć

naRuszcie
Wszechstronna marynata z kolendrą 159

marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka(...)średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około 6-8 godzin. Marynatę używać natychmiast po przygotowaniu albo nie później niż 2-3 dni po przygotowaniu. Wszechstronna

naRuszcie
Wstążki z łososiem w delikatnym sosie śmietanowym 218

delikatnym sosie śmietanowym 150 g makaronu wstążki 150g świeżego łososia 4 łyżki śmietany  1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz  5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.  Kiedy makaron będzie się gotował możemy się zająć naszym błyskawicznym sosem:  Rozpuszczamy masełko na patelni. Wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku(...)pomidorki koktajlowe i dodajemy do czosnku i cebuli. Dusimy lekko, a w tym czasie możemy pokroić łososia. Kroimy go w kostkę. Dodajemy na patelnię.  Posypujemy lekko przyprawą do ryb dla podkreślenia smaku. Podsmażamy około 2 minut i dodajemy śmietanę.  Całość podsmażamy około 3 minut, Posypujemy delikatnie koperkiem, mieszamy.  Podajemy makaron z sosem.  Można zrobić wersję

Kuchnia moimi oczami
Morszczuk na szpinakowej poduszce :) 123

właściwości pomocnych z zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Ja osobiście nie mam takich problemów, ale skrobię bardzo lubię i używam :) Składniki: - filet morszczuka lub innej ryby - 300 g szpinaku (u mnie mrożony) - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika - 3 łyżki jogurtu(...)kubeczku rozrobić skrobię z mlekiem, dodać jogurt i jajko, wymieszać. Zawiesinę wlać do szpinaku i gotować na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Podawać z filetem ryby. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Pieczony szczupak w carry, z koprem, warzywami i olejem z awokado :) 120

Tata złowił szczupaka to trzeba go należycie spożytkować :) Szczupak smakuje wyśmienicie. Jest to ryba chuda, dlatego dodatek oleju z awokado nadaje jej soczystego smaku. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ponadto lekkie, zdrowe, kolorowe :) Olej z awokado od Badapak do pieczenia jest wyśmienity. A z pieczonymi ziemniaczkami.....py-cho-tka! :D Składniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny(...)groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy w naczyniu, polewamy olejem z awokado. Naczynie szczelnie owijamy z wierzchu folią. Wstawiamy do piekarnika

Zdrowie na języku :P
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 113

moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka. SKŁADNIKI 60 dkg filetu z łososia(...)laurowe 4 ziela angielskie  kilka ziarenek pieprzu PRZYGOTOWANIE Łososia dokładnie myję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę. Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki. Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem

Magiczna kuchnia Darii
Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym 102

Klasyk. Łosoś w maśle z cytryną to klasyk. Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru, pieczona ryba nabiera nowego smaku. Warto spróbować :) Czytaj więcej

bistro mama
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa 141

Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc

bistro mama
Zupa czosnkowa z klopsikami 152

tygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej

bistro mama
Pasta z wędzonej makreli 152

makrela 3 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki jogurtu naturalnego szczypiorek koperek 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie pozbawić ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy

kulinarnyJa
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 195

było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing. To nie jest majątek. Nie jest to też

W kuchni wieczorem
Julia Child "Moje życie we Francji" 148

Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja. Warto podkreślić, że to Francja spokojna, nie opanowana jeszcze przez tłumy turystów. Paryż niczym wielki targ oferuje świeże warzywa, ryby i mięsa. Sprzedawcy są dumni ze swoich towarów i za punkt honoru stawiają sobie jakość. Można z nimi porozmawiać i poradzić się w kwestiach kulinarnych. Priorytetem jest dobry towar

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 167

przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości takich produktów w naszych sklepach, ich specyficzny zapach, kiedy je obrabiamy wypełnia całe mieszkanie

W kuchni wieczorem
Śledzie ze śliwkami i orzechami 203

Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania