ryba - 22624 przepisów (strona:525/1509)

Halibut grillowany 138

sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka sosu teriyaki 2 łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili 1 szalotka sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i grillujemy.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
Pstrąg pieczony w folii 147

pstrąga. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do wnętrza pstrąga. Kolejnym etapem jest oprószanie przyprawami soli można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie zamarynowały i pieczemy w piekarniku około

Sprawdzone przepisy kulinarne
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 106

Pachnie cytrusami, brzoskwinią i soczystszym jabłkiem. Usta lekkie, orzeźwiające z przyjemną kwasowością. Letnie wino w bardzo dobrej cenie. Przed podaniem schłodzić do 10 -12 stopni. Do lekkich dań z ryb, drobiu lub do picia solo. Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits AOP Philippe de Bois d’Arnault 2013 (39,99 zł) to chardonnay pachnie beczką, dominują aromaty tostowe z lekką nutą(...)słodkich owoców. Dość duża kwasowość. Pić mocno schłodzone 8 – 10- stopni. Do nieco cięższych dań z ryb i drobiu. Coteaux Bourguignons AOP Cyril et Virginie 2013 (19,99 zł). W nosie dojrzałe czerwone owoce, pieprz i zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta

królestwo garów
Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 142

jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli(...)wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.  Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Gravlax 157

się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Ja mojego gravlaxa przygotowałam w ciągu 24h w wódce, soli i cukrze. Ostatnimi czasy to moja ulubiona wariacja na temat łososia(...)chcemy potem zjeść :) ) ok 100ml wódki ( może też być brandy lub cognac) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki soli Można również dodać pieprz i posiekany koperek. Rybę natrzeć alkoholem a następnie dokładnie zasypać wymieszanymi ze sobą solą i cukrem. Zostawić na minimum 24 godziny w lodówce. Dla bardziej cierpliwych zostaje opcja 36 godzin. Po upływie tego czasu łososia wyjąć

Jemy Pijemy
Polecam orientalne zupki :) 212

Czasami, kiedy nie chce mi się gotować lub po prostu nie mam na to czasu lubię skoczyć na wietnamską zupkę. Moimi ulubionymi są zupa z rybą i zupa Won Ton :) W Warszawie przetestowałam już kilka miejsc, w których serwują te pyszności jednak najlepsze miejsca to: 1. Soan Pho na Chmielnej 2. Bar szybkiej obsługi w halach kupieckich na Marywilskiej(...)miejsca górnych lotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM

Jemy Pijemy
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 171

mnie dzisiaj naszło na ryby. Hmm... być może dlatego, że za dwa tygodnie (z małym haczkiem), wybieram się nad nasz cudowny Bałtyk. Już nie mogę się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony

Kuchnia w opałach
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 145

skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino(...)miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal 10 latach w butelce prezentuje miodowo- owocowe aromaty, nie traci struktury, posiada dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami soczystych moreli

królestwo garów
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 151

razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki ). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Siemię lniane 87

dziennego zapotrzebowania ) • 5,73mg żelaza ( 46% dziennego zapotrzebowania) • a ponadto : witaminę E, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny . Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega3 jest podobna do zawartości tych kwasów w mięsie ryb. Warto więc włączyć je do naszej diety, zwłaszcza gdy my lub któreś z naszych dzieci nie może jeść ryb z uwagi na dużą zawartość histaminy wywołującej reakcję alergiczną. Dostarczymy

Wiem co jem
.747. dynia i masło orzechowe 145

wyrobów też nie, żeby jeść kanapki z wędliną przekonałam się jakoś w II klasie podstawówki. Potem doszły "problemy" z jedzeniem przez które "pozwalałam sobie" tylko na drób i chude ryby (aczkolwiek to drugie rzadko, bo za rybami też nie przepadałam). Zaczęłam interesować się takimi pojęciami jak wegetarianizm. Zawsze kochałam zwierzęta. Pomyślałam, że skoro i tak jem mało mięsa, jest

breakfast of dreams
Pasta z wędzonej makreli 336

przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem je i jadłem i zjeść nie mogłem. W końcu

Marder&Marder Manufacture
Potreningowy milkshake bananowy 183

małe kawałki, wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia i miksujemy. Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko w postaci chudych produktów mlecznych (twaróg, jogurt, mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g. http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko w postaci chudych produktów mlecznych (twaróg, jogurt(...)mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html

W kuchni bez szafek
Zioła w kuchni - ROZMARYN 172

należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami

Garniec Magalie
Młoda kapusta duszona w śmietanie 162

śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku z cytryny lub octu szczypta cukru koperek - dużo(...)zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!