Choć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;) W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim
W kuchni Katiewalory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek
SzczyptaSmaQwprowadza odrobine egzotyki.Botanicznie nalezy do roslin komosoawytych lub szarlatowatych.Jest slonolubnym sukulentem wystepujacym posrod roslinnosci namorzynowej.Nie jest zatem glonem,choc z wygladu mogloby sie tak wydawac.Wsklepie lezy w dziale z rybami i owocami morza. Jest bardzo smaczna .Ma lekko slonawy,pieprzowy smak.Zawiera mnostwo mikroelementow,sod,potas,wapn,fosfor,siarke,zelazo,cynk,mangan,miedz i oczywiscie jod,sporo jodu.Nazywana jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest naprawde blyskawiczny i kilkuskladnikowy.Pierwowzor z dawnych czasow zawieral majonez.Dzis zastapila go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak jest bardzo tlusta ryba.Do pasty dodalam jedynie ulubione i wlasnorecznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,slodziutkie.Przepis na suszone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krotko i dosyc intensywnie,doslownie kilka minut. Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki. Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dorsz gotowany w mleku to sposob na to,by wspaniale delikatne mieso stalo sie wrecz aksamitne.Jest to zarazem swietny sosob na pozbycie sie zapachu ryby,ktory wielu z nas zniecheca do cieszenia sie jej smakiem.To bardzo prosty i szybki sposob na przygotowanie pysznego,dietetycznego dania. Delikatny szalwiowo-mietowy aksamitny smak dorsza swietnie uzupelnia dyniowe puree z curry. Skladnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!balsamow lagodzacych podraznienia skory i opozniajacych jej starzenie. Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzko-korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich. Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak. Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewka nie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moich ulubionych zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj: tutaj ) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu. Skladniki: 2 porcje dorsza 1 zabek czosnku 2-cm kawalek imbiru 1 lyzeczka nasion kolendry oliwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty. Tradycyjnie ziola sa recznie pakowane w bialy papier ,a ich zawartosc to przynajmniej 250 g . Podawany jest do zimnych mies,wedlin,ziemniakow,szparagow i ryb. Nie ma tu jednego,konkretnego przepisu.Wszelkie wariacje sa dozwolone ,a proporcje zaleza od tego jak intensywny smak chcemy uzyskac.Powinien jednak byc gesty.Dodatki stanowia: jogurt,kwasna smietana,majonez,ocet,musztarda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!