ryba - 22624 przepisów (strona:519/1509)

Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza czyli Srodowe Rybki odc.60 202

danie bardzo smaczne, pyszna i prosta jesienna zapiekanka.  Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco.  Jeśli lubicie rybę, jeśli smakuje Wam dynia i nie gardzicie serem owczym zróbcie koniecznie! Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza 500 g dorsza olej do smażenia pure: 2 małe dynie piżmowe (podzielone na kawałki i upieczone(...)patelni z rozgrzanym tłuszczem. Układamy w naczyniu do zapiekania. Miąższ dyni ubijamy tłuczkiem na pure, mieszamy z serkiem, masłem, tymiankiem i połową parmezanu. Wykładamy je na usmażona rybę. Wyrównujemy i posypujemy reszta parmezanu. Zapiekamy ok 20 minut w 200 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 133

sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też trzeba by jakoś wyjaśnić. Nie, nie to, że nam nie szło gotowanie, absolutnie(...)siekanie, ciachanie ...i kiedyś zostaniemy mistrzyniami w tym fachu ! Kawa Inka tego dnia może nie grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę

kolorowotorcikowo
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 179

się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody; to niezliczona ilość malowniczo położonych jezior (spójrzcie na zdjęcie powyżej) bogatych w ryby. Przy takim bogactwie nie sposób nie zagospodarować nadwyżek, których nie da się zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smalec (czysty) 222

gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym. Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone(...)jeszcze bardziej nierównowagę pomiędzy tłuszczami omega-3 i omega-6 . Smalec jest smaczny, bardzo praktyczny i zdecydowanie ma miejsce w diecie paleo, ale nie powinniśmy równocześnie zapominać o tłustych rybach i/lub suplementowaniu omega-3. Zobacz też nasze uwagi odnośnie mięsa: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie . Smacznego! Smalec (czysty) Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko 100g 900 kcal

PaleoSMAK
Pasta z wędzonego halibuta 143

jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy,  a następnie dodajemy do ryby. Jajka gotujemy na twardo rozdrabniamy dodajemy do pasty. Na koniec uzupełniamy twarogiem. Przyprawiamy musztardą , ketchupem, solą

W kuchennym oknie Ewy
Stek z marlina 342

Marlin to ryba, która coraz częściej pojawia się na naszych sklepach, chociaż niestety najczęściej mrożona. Doskonale nadaje się na pyszny stek, tak samo jak mięso z rekina czy tuńczyka. Wystarczy parę minut grillowania lub smażenia, ale warto wcześniej włożyć rybę na jakiś czas do odpowiedniej marynaty, żeby wzbogacić jej walory smakowe

Milion Smaków
Kremowy sos-winegret z mango do mięs i ryb 491

mniej, wykwintnie, z wysokiej pułki, niż za tą samą cenę, ale za to obficie i pożywnie. Dlatego dziś moja propozycja na nadchodzace świeta do świątecznego mięsiwa, świątecznego indyka czy ryby: rewelacyjny kremowy sos-winegret z mango. Zamiast zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko(...)Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka lub wędzonego łososia. Nadaje się oczywiście też do schabu na ciepło, do ryby na ciepło i do owoców morza. Po prostu palce lizać. Kolorem doskonale wpasuje się również w klimat świąt Wielkanocnych.Perełka na stole. Perełka na stole w kązde święta. Kremowy winegret z mango wywodzi się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta jajeczna z wędzonym halibutem 117

Ostatnio trafiłam na promocję wędzonego halibuta. Jako, że bardzo lubię tą rybę nie mogłam przegapić takiej okazji :) Pomysł na jej wykorzystanie przyszedł później, a zainspirowałam się przepisem pochodzącym z bloga „Kuchnia w zieleni”. Pozmieniałam jednak proporcje, coś pominęłam… Pasta wyszła bardzo delikatna i smaczna. Idealna jako dodatek do świeżego pieczywa (ja uwielbiam ciemne). Sprawdzi się nie tylko na śniadanie(...)niezbyt miła niespodzianka, gdy trafimy na jakąś podczas jedzenia :)). Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy też je drobno posiekać), a następnie dodajemy do ryby. Dorzucamy posiekany szczypiorek oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dodajemy majonez (można dać więcej, ale pamiętajcie, że halibut sam w sobie jest tłusty i soczysty więc pasta i tak będzie odpowiednio

MyCookBook.pl
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 168

teście smaku doskonale widać, jak bardzo nie mają pojęcia o tym, co jedzą. Nie mają szacunku do produktów których używają (co boli mnie okrutnie, gdy widzę jak nieudolnie patroszą rybę czy masakrują drób) , gotują totalnie sztampowo, bez polotu. Znajomość technik – żadna. Sposób podania – bez komentarza. Bez podstawowej wiedzy i zacięcia nie mają się po co pchać, ale… Wiadomo, jak działa(...)Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami. To że je znam, nie znaczy że w jakikolwiek sposób mam im się dobrowolnie podporządkować. Tylko zdechłe ryby płyną z prądem. Płyń, Master Chefie, ale beze mnie.   Ważne, że swojego własnego, podpisanego imieniem fartucha mam, i w żadnym wypadku oddawać go nie zamierzam. Dostałam go w ramach

Karo in the Kitchen
Łosoś z zielonym pesto na brązowym makaronie ryżowym 152

Jest to danie nawet dla tych którzy liczą kalorie i chcą stracić kilka kilogramów. A co najważniejsze nie trzeba głodować Zdjąć skórę z łososia, doprawić solą

Kuchnia Pokoleń
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 180

tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie:  0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby(...)szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12  Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4  µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia odporność, wspomaga działanie układu krwionośnego, obniża cholesterol, chroni przed wolnymi rodnikami Dzienne zapotrzebowanie: 40- 90 mg Źródło występowania: owoce jagodowe, cytrusowe; truskawki,maliny

Fit & Healthy Life
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 90

tłusty i słony. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący(...)makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 162

Surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa morskich ryb, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Popularny zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie

mojewypiekiinietylko
Skomponuj swój idealny lunch! 176

trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka(...)mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia

Kuchnia Ellie