Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)małym ogniu przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około 20 minut
Ladylaura.połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat końcowy był wyśmienity, Łukasz brawo za odwagę ! W trakcie trwania warsztatów Łukasz dzielił się z nami swoją niemałą wiedzą na temat ryb, tym jak je obierać, patroszyć, a następnie najlepiej je przyrządzać. Atmosfera była bardzo rodzinna, nasze rozmowy, nie tylko z Łukaszem, ale także z Anią, przedstawicielką firmy Folwark trwały(...)jeszcze długo po zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację
Kulinarne przygody Gatitynozdrzach. Przyjemny. Zbawienne dla wątroby karczochy. Ślinka mi na to coś cieknie - niestety nie mam pojęcia jak się owo warzywo nazywa. Broccoli Targowisko ryb. A przy min smażalnia. Tu kupiłam przepyszny szaszłyk z wielu gatunków ryb. Pachniał rozmarynem i cytryną. Szczerze - mnie już nic do szczęścia
AZgotuj!Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie. Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól(...)oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz. W rondlu rozgrzej ok łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w talarki białą część pora. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj szczyptę
AZgotuj!pieczonego na chrupko łososia. 3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto awokado Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z ryż cytrynowy
AZgotuj!właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy
AZgotuj!domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe połączenie. W mim domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia
AZgotuj!minutowej przeprawy po kanałach 80 Euro do 18:00, potem 100 Euro. Na targu w Rialto można było zobaczyć stwory morskie. Te których nie znałam. Długie, płaskie srebrne ryby bez łusek. Szkoda, że nie mogłam ich spróbować Targ Rialto Targ Rialto Potem popłynęliśmy na wyspę Lido. Przewodniki opisują, że są tu najpiękniejsze plaże. Sprawdziliśmy. Osoba, która zachwalała plaże(...)potłuczone muszle mogą się wbić w stopy. Dość szeroki pas muszlowego piasku do brzegu. Niemniej jednak to bardzo piękna wyspa ze specyficznym klimatem. Bardzo dobre restauracje, pyszne świeże ryby i ceny niższe niż w Wenecji. Po wyspie Lido można poruszać się wszystkim. Autobusem ( i tu pasują wszystkie bilety na komunikację miejską), Vespą (własną oczywiście;)), a rowerami za opłatą
AZgotuj!Nuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść. 500 gram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj
AZgotuj!hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone - 1 duża cebula - sól - biały pieprz(...)mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami. Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte w poprzek wkładamy marynatę z masła i ziół. Na blachę wyłożoną
Pan i Pani Smith w kuchnirazu mąż przygotował ją na obiad, czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie. Zupa zupełnie inaczej smakowała. Nie pływały w niej żadne rybne pulpeciki, tylko prawdziwe duże kawałki różnych gatunków ryb. Smak i aromat był niezwykły. Jest to bardzo sycąca i smaczna zupa. Sądzę, że swój wyjątkowy smak, zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie". Polecam ją bardzo gorąco wszystkim wybrednym osobą(...)łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą. Na patelni szklimy pokrojoną
Pan i Pani Smith w kuchnijedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się(...)budżet? Co prawda z ołówkiem w ręku nie czyniłam dokładnych rachunków, jednak z pewnością mogę przyznać, że na jedzenie wydaliśmy o wiele mniej niż podczas poprzednich wakacji, kiedy zamawialiśmy rybę w smażalni, która jednak kosztuje najwięcej. Mam nadzieję, że nasza relacja pozwoli Ci zainspirować się kilkoma powyższymi pomysłami i , jeżeli będziesz w okolicy, w której my mieszkaliśmy, ułatwi wybór
Roślinna - blog wegańskiprzygotowywać sałatek składających się z kilkunastu składników, często tracimy wtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu(...)kawałkach. W Polsce występuje też tuńczyk sałatkowy, który jest najmniejszymi ścinkami tuńczyka. My mieszkamy w Niemczech i tutaj dostępny jest tylko tuńczyk w kawałkach. Czuć w nim mięso ryby, a nie tylko słoną rybną papkę. Tuńczyka rozdrabniamy i mieszamy z kukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki. Doprawiamy pieprzem
KasiaiKrzysiu.plrzygotowywane przez nas ryby będą smaczniejsze i nie stracą witaminy B1, jeżeli będziemy ją gotować lub smażyć krótko, a raz przyrządzoną nie będziemy odgrzewać. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania potraw z rybami. Gorąco pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneKiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :) Składniki: 1/2 filetu pstrąga łososiowego porcja fasolki szparagowej 1/4 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz cytrynowy zioła prowansalskie(...)przygotowania: Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem. Smacznego
Truskawkowa Fiesta