ryba - 22624 przepisów (strona:508/1509)

Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 157

orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Doskonały do potraw z jasnym mięsem i ryb. Doskonale będzie prezentował się również w towarzystwie potraw kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo słodki deser został skonfrontowany z winem, w którym oprócz sowitej słodyczy resztkowej nie brak również prężnej kwasowości(...)doskonały finał, pozostający długo w pamięci kubków smakowych. Wszystkie dania przygotowane z jedną przyprawą – solą. Mimo to, wszystkie potrawy były idealnie doprawione, smaki wspaniale dobrane. Jedynie głównemu daniu z rybą, z turbotem zabrakło wykończenia. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre dania nie były szczegółowo zaplanowane, były tylko zarysowane, powstawały w trakcie gotowania/szykowania, co według mnie zdecydowanie podnosi wartość

królestwo garów
Sum w sosie piernikowym 114

Staropolski, zapomniany przepis. Sos piernikowy dla niektórych może wydawać się dziwny, ale do ryby pasuje idealnie. Zamiast suma można użyć karpia i mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku(...)posolić i poddusić. • Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. • Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. • Sos przetrzeć przez sitko. • Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. • Podawać na ciepło z sosem piernikowym . Przepis ten pochodzi

To co kocham
Sandacz w sosie z kiszonych ogórków po staropolsku 168

Ciekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka śmietany 30% • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku • 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę(...)śmietaną. • Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. • Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. • Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu

To co kocham
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 126

cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli(...)kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 117

Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego(...)sól, pieprz do smaku • chleb do wyboru Wykonanie: • Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. • Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. • Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. • Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. • Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. • Można również podawać na krakersach

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 116

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki(...)skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. • Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie

To co kocham
Tilapia w sosie keczupowym 126

keczupu pikantnego • 1 łyżeczka chrzanu tartego • 1 łyżka natki pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć

To co kocham
Puree z selera 152

zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa(...)przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Łosoś z pieca z pomidorkami 153

porcje: 300 gram łososia 2 plastry cytryny słodka papryka sól morska pomidorki koktajlowe Piekarnik 200 stopni. Rybę umyj i osusz papierem. Oprósz solą i papryką, połóż 2 plastry cytryny.  Do ryby dodaj umyte pomidorki i piecz ok 30 minut

AZgotuj!
Wegańskie kotlety z selera 197

woda olej do smażenia kolory pieprz, sól   do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki(...)powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: 1. Seler obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Plasterki przekroić na pół. 2. Przygotowany

Mój pomysł na
Kolagenum Franciszka - "eliksir młodości" :) 100

zachować dobrą formę i młody wygląd.  Kolagenum Franciszka - to naturalny kolagen, który przebojem podbija świat! Jako jedyni w Polsce, firma ELENA uzyskuje ten suplement w drodze liofilizacji, z ryb, co gwarantuje jego najwyższą jakość i najczystszą - zbliżoną do ludzkiego postać. Kolagenum to naturalny eliksir młodości, który pozwala zachować zdrowy wygląd oraz kondycję skóry, tkanki łącznej i stawów przez całe(...)należy przekraczać maksymalnej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie jest przeznaczony dla osób uczulonych lub cierpiących na nietolerancję któregokolwiek ze składników preparatu. Kolagenum Franciszka - Hydrolizowany kolagen z ryb  SKŁADNIKI: hydrolizowany kolagen (pochodzenia rybiego) 50%, liofilizowane kozie mleko, liofilizowane kobyle mleko, liofilizowane owoce: aronii i żurawiny, otoczka kapsułki hydroksypropyloceluloza i barwnik E171. Opakowanie zawiera 120 kapsułek

Zdrowie na języku :P
"RYBNE" KOTLECIKI Z TOFU 172

przyjmują mięsne nazwy, jednak ich smak przeważnie nie ma nic wspólnego z mięsem - jedynie wizualnie je imitują. Z tymi kotlecikami jest inaczej, ponieważ dzięki dodatkowi nori, naprawdę mają aromat ryby. Do tego nie mają ości, więc jest to taka "ryba" idealna ;) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 158

Wami swoimi wrażeniami. Pierwszy raz byłam tak bardzo zaskoczona jakością tuńczyka z puszki . Do tej pory go unikałam, bo kojarzył mi się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie tu tuńczyka(...)warzyw to strzał w dziesiątkę.  Jeśli do tej pory nie znaliście tuńczyka Rio Mare, to zachęcam Was do spróbowania. Może i kosztuje trochę więcej niż standardowa puszka tej ryby, ale jakość jaka za tym idzie jest genialna i wynagradza różnicę cenową

Gotowanie i blogowanie
Makaron penne z łososiem 165

patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Na oliwie smażymy łososia. Trwa to około 4 minuty. Usmażony łosoś będzie miał barwę lekko jasno pomarańczową. Pod koniec smażenia dodajemy cytrynę. Podsmażoną rybę zdejmujemy z patelni. Na tą samą oliwę wrzucamy czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Do czosnku dodajemy pomidory przekrojone na pół i obrane ze skórki. Dodajemy również pozostałe(...)łyżek oliwy, pokrojone liście bazylii, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość podsmażamy 3 minuty.  Ponownie dokładamy rybę, podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, podajemy. Smacznego

Smak mojego domu