był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops(...)grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa
Weekendy w domu i ogrodzieinne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue. Nie wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź
ladykitchenoczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć
Ugotowaćmnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw(...)kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną rybą. Bardzo dziękuję markom Kikkoman i Tabasco za zaproszenie na te świąteczne i bardzo inspirujące warsztaty
Kulinarne przygody Gatitysprawiła. Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem. kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego sok z 2 pomarańczy mąka ziemniaczana do oprószenia ryby olej do smażenia mała puszka
AZgotuj!Kolejna rybna propozycja wigilijna. Składniki: 1 kg amura 4 dag tłuszczu 1/8 litra śmietany 8 dag chrzanu sól do smaku cukier do smaku 2-3 łyżki octu 3 % Wykonanie: Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem(...)wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec wolno około 30-40 minut, często podlewając wodą (2-3 łyżki). Gdy ryba jest upieczona , oblać zmieszaną z tartym chrzanem (może być ze słoiczka) lekko osoloną i ocukrzoną śmietaną. Piec jeszcze kilka minut
Tradycyjna Kuchniasię u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRyba z boczkiem? Kompozycja może wydawać się dziwna ale efekt końcowy naprawdę pozytywnie zaskakuje. Delikatny smak ryby staje się nieco cięższy i bardziej wyrazisty w połączeniu z podsmażonym boczkiem. Danie to początkowo zaplanowałam jako przekąskę jednak ostatecznie wyszedł mi obiad
Milion SmakówPodaj na: · świeżym chrupiącym chlebie na zakwasie · chrupiących maślanych grzaneczkach Zaczynamy od oporządzenia ryby . Ja zawsze ją przepoławiam, wyjmuję kręgosłup, a następnie widelcem wyskrobuję mięsko. Zawsze każdy kawałek rozcieram między palcami, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych ości (choć i tak mi się(...)obrobioną rybką, siekam też szczypiorek i wrzucam do miski (zawsze wezmę za małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego
Bazując na smakuświątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie(...)też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można
Chilli Czosnek i OliwaPyszna propozycja dla miłośników łososia :) Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy
Moje Kuchenne RewelacjeIdealna surówka jako dodatek do mięsa i ryb lub jako zdrowa przekąska. Zdrowo, kolorowo i smacznie- Zapraszam! Surówka z marchewki i pora Składniki: 2-3 marchewki mały por 2 łyżki śmietany 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pora pokroić w pół księżyce, delikatnie(...)sparzyć wrzątkiem. Śmietanę, oliwę, cukier, sok z cytryny wymieszać. Dodać do startych warzyw i dokładnie połączyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą lub mięsem. Smacznego
Tagebuch po polskustałej temperatury we wnętrzu, a co za tym idzie – świeżości i pełnej wartości odżywczej pożywienia. Szuflada FreshZone, w której panuje najniższa w temperatura, nadaje się doskonale do przechowywania mięsa, ryb, owoców i warzyw. Zapewnia ona świeżość, aromat, kolor i smak żywności na dłużej. Szuflada ZeroZone, w której panuje temperatura około 0°C, to idealne miejsce to przechowywania świeżych owoców morza(...)ryb lub mięsa. Dzięki niej delikatne produkty dłużej zachowują świeżość, naturalną soczystość oraz składniki odżywcze. Szuflada XtremeFreeze, zapewnia szybkie mrożenie w skrajnie niskich temperaturach. Takie „szokowe” podejście pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze i smak pożywienia. Podsumowując, wyposażając mieszkanie, które mam nadzieje w niedługiej przyszłości zakupić, mocno zastanowię się się nad taką lodówką. Koniec z rozmrażaniem, koniec z marnowaniem jedzenia
karmelowy