ryba - 22175 przepisów (strona:505/1479)

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i pomidorami czyli Zupowy wtorek i Srodowe Rybki 145

Witajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :) :) obiecuję, że przepis pojawi się popołudniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś z sosem z tahini i buraczki 160

poszalałam ale rezultat wyszedł znakomity. Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje do wszystkiego jak mówi autor Tomasz Jakubiak. Polecam gorąco sprawcie sobie taki obiad. Łosoś z sosem z tahini i buraczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos koperkowy do ryby dietetyczny 160

Idealny słodko- kwaśny sos do ryb. Składniki: ½ małego jogurtu naturalnego Łyżka miodu ząbek czosnku ½ cytryny Koper świeży lub 1 łyżka suszonego Szczypta soli, pieprzu Koper posiekać, czosnek zmiażdżyć, następnie wycisnąć sok z cytryny, dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną miodu. Wymieszać. Podawać jako dodatek(...)ryb

Tradycyjna Kuchnia
Śledź po "fińsku" 149

Przepis na śledzia po fińsku pojawił się w mojej rodzinie ponad dwudzieścia lat temu i stał się częścią menu wigilijnego. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii.  Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją

Simple Dish
8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 363

oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków.  Okazuje się(...)Przyprawa do marynowania mięs 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka lubczyku 3. Przyprawa do ryb 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4. Przyprawa do kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej

Powiedz dietom nie
Sushi 154

jego wykonania oraz podania. Sushi to idealne szybkie jedzenie i dodatkowo mało przetworzone. Jest wspaniałe na spotkanie z przyjaciółmi czy szybki lunch w pracy. Sushi możemy przygotować z ryb surowych, pieczonych, wędzonych, z ogórkiem avocado - dowolność według preferencji smakowych. Dziś polecam Wam bardzo smaczne rolki z pieczonym łososiem, z tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim(...)sojowy ciemny ocet sojowy wasabi   liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu.  Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził), na jej środku umieszczamy liść nori. Na liść nakładamy w 3/4 ryż, następnie przy

Łycha smaków
Szaszłyki z dorsza 117

szparagi 1 łyżka oleju kokosowego sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie: Filety z dorsza dokładnie myjemy i tniemy w paseczki. Następnie nacieramy solą i pieprzem . Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy

Łycha smaków
Chorwackie smaki 157

upale i zmęczeni szybko złapaliśmy wesołe humory :) Właściciel Stefano zabrał nas na miejscowy targ rybny, tak abyśmy mogli spróbować regionalnych przysmaków. Ilość świeżych i różnorodnych ryb była niesamowita, a każdy sprzedawca mniej lub bardziej zachęcał do kupna tychże morskich wspaniałości.  Nabyliśmy drogą kupna małże, jakieś ryby, które polecił Stefano (niestety nie udało się nam ustalić

Łycha smaków
Ryż do sushi 143

Sushi to japońska potrawa przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu do sushi

Ugotować
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM 186

śmietanowym  Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej)  1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło do podsmażenia natka pietruszki sol pieprz Przygotowanie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Placki z kiszonej kapusty 161

tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki(...)tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz'; document.write(" "); Kapustę (ważne, aby była kiszona, a nie kwaszona) próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, jeśli nie – od razu wkładamy do garnka. Kapustę

Poezja smaku
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą 96

zarówno z jasnym, jak i ciemnym pieczywem, ale także z… krakersami :) Wówczas staje się idealną przekąską imprezową :) Tę pastę przygotowujemy dość często, bo bardzo ją lubimy. Gdyby nie obieranie ryby, za czym ani ja, ani mój Mąż, nie przepadamy – na pewno pojawiałaby się na naszym stole o wiele częściej ;) Składniki: 1 wędzona makrela 500 g twarogu półtłustego (może być też(...)pęczek szczypiorku ok. 3 łyżek śmietany 12% sól pieprz Dodatkowo (do podania): kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Rozdrobnioną rybę umieszczamy w misce. Dodajemy twaróg. Całość za pomocą widelca mieszamy ze sobą, aby składniki się połączyły i powstała w miarę jednolita gęsta pasta. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Dorzucamy

MyCookBook.pl
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 144

był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops(...)grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Tatar ze śledzia 150

inne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue. Nie wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź

ladykitchen
Gravlax 176

oczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć

Ugotować

Proponowane wyszukiwania