ryba - 22624 przepisów (strona:499/1509)

Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby 204

Bardzo aromatyczny, cytrynowo-bazyliowy, maślany sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do ryby. Śmietanę wymieszać widelcem z żółtkiem jaja. Bazylię drobno posiekać. Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę

Bullio
Sałatka z kaszy kuskus i bobu 150

świecie orzeszków pistacjowych i lekko pikantnej, aromatycznej bazylii. Całość prezentuje się niebywale wiosennie, energetycznie i bez wątpienia apetycznie. Rewelacyjnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby, jest też świetnym pomysłem na lunch box do pracy. A dlaczego warto jeść bób? – zawiera duże ilości białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, – jest stosunkowo(...)skórek. 3) Do kaszy dodać przygotowany bób, pistacje, posiekaną bazylię, oliwę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 4) Podawać jako samodzielne danie albo dodatek do ryby lub mięsa . Artykuł Sałatka z kaszy kuskus i bobu pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Sałatka z pieczoną makrela 154

cytryny Makrele umyć i natrzeć solą i pieprzem. Polać oliwą i włożyć na 30 minut do piekarnika razem z czerwona papryka owiniętą w folię. Obrać ze skóry i ości rybę. Obrać paprykę. Mięso ryby ułożyć na talerzu i dodać pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryną, dodać oliwę i kapary

AZgotuj!
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 324

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku

Korniszonki
Wegański tuńczyk 140

jadłam nic gorszego. Ale to kwestia gustu, nie wszystko złoto co jest wegańskie Prawdą jest , że jeżeli przeszło się na weganizm jako osoba znająca już pewne smaki jak ryby, jajka, to ich czasami brakuje. W moim przypadku najbardziej brakuje mi ryb. Jak ja zazdroszczę moim kotom… Na przepis wegańskiego tuńczyka trafiłam na YouTube, i oczywiście Amerykanie go „wynaleźli

greenscarf
Wędzone pstrągi i „bolki” 86

rybki wędzonej jak ta, którą przygotują moi rodzice. Nadmienię, iż rodzice moi mieszkają nad morzem. Znajomi nie wiedzieli o co mi chodzi, kiedy kręciłam nosem przy ich zachwycaniu się rybami wędzonymi, zakupionymi w sklepie, dopóki nie przywiozłam im rybki takiej świeżutkiej, prosto z wędzarni od rodziców. Udało mi się zrobić kilka zdjęć podczas wędzenia pstrągów i kilku małych dorszy zwanych

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w zalewie pomidorowej 118

zalewie pomidorowej już od dawna chodziły mi po głowie. Przepis wydawał mi się rzetelny, więc postanowiłam spróbować. Nie żałuję. Śledzie wyszły pyszne, wystarczająco doprawione. Uwielbiam takie dania z ryb szczególnie na święta. Można je przygotować wcześniej zaoszczędzając czas w dzień Wigilii. To moja ostatnia propozycja w tym roku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 115

Dzisiaj ostatni dzień karnawału czyli popularny „śledzik”. Wiecie już że lubię ryby, więc nie mogło dzisiaj zabraknąć śledzia na moim blogu. Przepis „stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć

Pieguskowa Kuchnia
DORSZ W WARZYWACH 149

łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w pół talarki, ogórki w plasterki, a paprykę w paski. Cebulę podsmażyć do zeszklenia

Pieguskowa Kuchnia
Bazyliowe pesto 126

przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze \u015bwie\u017cej bazylii, kt\u00f3re nada niepowtarzalnego smaku ka\u017cdej potrawie. Idealnie sprawdza si\u0119 z mi\u0119sem i ryb\u0105. Polecana jest te\u017c do wszelkiego rodzaju makaron\u00f3w, ale \u015bwietnie sprawdzi si\u0119 nawet w grillowanej kanapce. Sprawd\u017acie sami! ;)","recipeIngredient":["1 z\u0105bek czosnku(...)mega prosty przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze świeżej bazylii, które nada niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Idealnie sprawdza się z mięsem i rybą. Polecana jest też do wszelkiego rodzaju makaronów, ale świetnie sprawdzi się nawet w grillowanej kanapce. Sprawdźcie sami! Bazyliowe pesto Składniki 1 ząbek czosnku 1 duża garść świeżej bazylii 50g orzeszków pinii 3 łyżki

Mostek w kuchni
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 168

1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki

Korniszonki
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 140

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką

Korniszonki
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 158

pepper, dried vegetables PRZYGOTOWANIE Opłucz a następnie osusz filet z łososia. Ponacinaj go w poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można(...)Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź ją do wrzenia. UWAGA! Wodę wlej obok łososia nie po nim. Ilość wody nie powinna przykrywać więcej niż 0,5 cm wysokości ryby. Przykryj i duś przez około 10-15 min w zależności od grubości fileta. Po tym czasie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Możesz podawać np. z sałatką z surowych

Better Life By Auntie Ju
Mintaj w sosie pomidorowym 134

czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki  jogurtu greckiego/naturalnego Duża  cebula Średnia  marchewka Sól, pieprz,  oregano, bazylia, lubczyk,  pół  łyżeczki  cukru Rybę  myjemy i osuszamy,  obsypujemy solą,  pieprzem i czosnkiem,  odstawiamy na pół h. Pomidory przelewam  do rondelka,  dodajemy jogurt i przyprawy. Całość  blendujemy, marchewkę(...)kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też  dość  cienko:)  Dodajemy do sosu i zagotowujemy.  Piekarnik nagrzewamy do 180 C  Rybę  rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe  filety proponuję  przeciąć  na pól.  Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy 30min, w połowie  czasu przykrywamy folią

Mamuśka wraca do formy
Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami 114

jogurtu greckiego 2 łyżeczki  oliwy z oliwek Sok z połowy  cytryny Czosnek granulowany,  sól,  pieprz,  odrobina imbiru,  paryka słodka,  gałka  muszkatołowa Rybę  osuszyć  i skropic sokiem z cytryny.  Przyprawić  solą, pieprzem, czosnkiem, papryką  i imbirem. Odstawic do lodówki  na pół  h.  Cebulę  zeszklić(...)oliwie,  dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż  pieczarki zmiękną.  Dodać  szpinak,  doprawić obficie solą,  pieprzem,  czosnkiem i gałką  muszkatołową.  Rybę  wyłożyć  na dnie naczynia  żaroodpornego,  przykryć zawartością  patelni- szpinakiem z pieczarkami:)  Całość  można  posypać  startym serem

Mamuśka wraca do formy