ryba - 22175 przepisów (strona:523/1479)

Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 251

kolendry - kilka pomidorków koktajlowych - sól, pieprz - olej sezamowy   Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana na samym końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z truskawkami 183

ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.   Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g - 1 jajko do posmarowania ciastek

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 165

ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka

mojewypiekiinietylko
Tzatziki 167

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony. Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy , też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tzatziki appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Brokuły pieczone z migdałami 342

Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy. Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami zaskakuje bardzo pozytywnie. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Tahini 138

cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy. Sos tahini, chlebek pita i falafel , to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów. Prawdziwe ziarno

mojewypiekiinietylko
Ryby i owoce morza 175

Zupa rybna Dorada pieczona po hiszpańsku Spaghetti z krewetkami Tunezyjska sałatka z tuńczykiem Pity z grillowaną rybą Empanadas z tuńczykiem Sos z tuńczyka i anchois Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zagadka i Bliny z kaszy jaglanej z łososiem i śmietaną czyli Środowe Rybki odc.21 151

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 167

jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście. przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi". Teczowy Pstrag w słodko-kwaśnej marynacie 4 filety pstrąga po ok. 200 g każdy mąka pszenna, sól 80 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz rybny jednogarnkowy czyli Środowe Rybki odc.31 157

dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa. Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lody bananowo orzechowe bez cukru, bez maszyny czyli poWeekendowe Lakocie odc. 55 156

mnie i zaczynam tęsknić do jesieni. Nie tylko nam upał nie służy, zakwas na chleb dziwnie pachnie i tworzy skorupę, banany nim je ktoś zje stają się czarne, kupno ryby bywa ryzykowne... Dzięki temu upałowi po raz pierwszy w życiu zamroziłam banany, pokroiłam i siup w woreczek. Dzięki tym bananom, zalegającemu w lodówce masłu orzechowemu oraz śmietanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wesołych Świąt! 158

lepsi i życzliwsi. Milkną spory, chętnie spotykamy się w gronie najbliższych i delektujemy potrawami, na które niekiedy czekamy cały rok.  Każda z wigilijnych potraw ma symboliczne znaczenie. Zjedzenie ryby daje gwarancję zdrowia i dostatku, a w przypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność i bogactwo

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie świąteczne w oleju 537

stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii

Smaki Edyty
Szaszłyki z włoską gremolatą 163

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
Paprykowe pesto z kaparami 97

oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć.  Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują 200 zł za 1 kg. Zamiast tych orzechów możemy zastosować orzechy włoskie albo migdały. czerwone, paprykowe pesto

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania