zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty(...)cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki: pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić
Ugotowaćryby są smaczne i zdrowe, wie chyba każdy . Dzisiaj czas na kolejną sałatkę , tym razem z moim ulubionym łososiem, delikatną i lekką rybą . Przygotowanie jej zajmuje przysłowiowe - 5 minut. składniki na 2 porcje łosoś z puszki 2 pomidory 2 ogórki 3 liście sałaty lodowej 1 czerwona cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory , ogórki
Smakowite Daniaoliwek sól i pieprz natka pietruszki przepis Pieczarki myjemy starannie i osuszamy ,ścieramy je na tarce o dużych oczkach i od razu skrapiamy sokiem z cytryny , żeby nie ciemniały .Rybę obieramy z ości i dzielimy na niewielkie kawałki . Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Wszystkie składniki mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem , dodajemy natkę pietruszki i polewamy oliwą(...)oliwek . warianty zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby
Smakowite DaniaSzybka, pyszna i znika równie szybko, jak posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację. Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć
Garnkowe fanaberieoczyścimy nasze organizmy po świątecznym obżarstwie. Mój Mąż przeszedł na weganizm, ja jednak, z uwagi na to, że jestem w ciąży, uzupełniałam swoją dietę o produkty mleczne i odrobinę ryb. Jestem świadoma tego, że kobieta w ciąży może dostarczyć swojemu organizmowi wszystkie składniki na diecie wegańskiej, jednak to wymaga wiedzy i wprawy, wolałam więc nie ryzykować, bowiem efekty moich błędów(...)Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się w ten model. Kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie niekończącym się źródłem inspiracji na bezmięsne dania i pomysłów na bloga z pewnością
Chilli Czosnek i OliwaWędzona w domowej wędzarni na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Te konkretnie przygotowane przez mojego Szwagra i Teścia. Ryba wędzona na ciepło. Ryba wędzona na zimno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą(...)pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą , która wcale nie jest słona :) Składniki: (4 porcje) 4 pory (tylko białe części) oliwa lub olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150ml białego wina(...)końcem , aby namiar płynu odparował. Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb. Ja podałam w towarzystwie „Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą ” i „ Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking
Moja Delicjarestauracji w Durango w Stanach, a konkretniej w stanie Kolorado. Zaprosili mnie tam znajomi amerykanie. Przyznam szczerze, trochę się bałam, bo zawsze sushi dla mnie było równoznaczne z surową rybą. Jednak na miejscu, okazało się, że sushi jest całkiem pyszne, zresztą to samo można powiedzieć o japońskich lodach mochi, które kształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła(...)moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła
Smakowy Rajżółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę i ser, polewamy sosem koperkowym do sałatek (wymieszanym z wodą i olejem) function load(url, callback
CoolinarniePLBarcelonie i miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić. Położony przy głównej ulicy La Rambla jest trudny do ominięcia. Codziennie kusi tłumy ludzi świeżymi owocami (również tymi z morza), warzywami, rybami oraz mięsem. Już przy wejściu barwy i zapachy otaczają z każdej strony. Przy stoiskach z rybami i owocami morza kłębi się więcej ludzi z aparatami, niż samych kupujących, na co sprzedawcy
pink envelopewyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie zeszliśmy na temat ryb i połowu, pojawiło się hasło tuńczyk, ja na to - 'aha, no wiem, to taka mała rybka'. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją "małą rybkę". Moje zdziwienie ogromne(...)pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula
pink envelopełososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie na kawałku chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko(...)kawałki, nacieramy z dwóch stron ziołami prowansalskimi i podsmażamy na maśle na patelni grillowej. Po obróceniu go na drugą stronę, solimy po wierzchu. Sól dodajemy tylko z jednej strony ryby. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chleb kroimy na cienkie kromki, które smarujemy z obu stron masłem. Grillujemy z dwóch stron na patelni grillowej- po obróceniu, na wierzch w miarę
les mirabelleswzmiankę, że mamy zamiar jechać pociągiem nasz recepcjonista prawie dostał zawału i zostawił nam swój numer telefonu "just in case". Po drugie miałam zdemolowaną stopę. Dzień wcześniej nadepnęłam na rybę- tak to jest możliwe. Ryba miała kolce a w nich jad- nic zabójczego, ale cholernie bolesna sprawa. Na dodatek początkowo myślałam, że mi się zdawało i stopę pomoczyłam jeszcze
les mirabelles