ryba - 22624 przepisów (strona:541/1509)

PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 302

tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek

Kitchens Alphabet
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 625

Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiem Składniki: 1,5 szkl kuskusu puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy

Z Majeczką w kuchni
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 393

zastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast paczki chipsów można by do filmu wieczorem “wciągnąć” coś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :) Zarówno ser biały jak i łosoś(...)białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których bogatym źródłem są ryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych. Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy

W kuchni Katie
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 232

takie małe mięczaki ukrywające się w czarnej muszli na dnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi :) Małże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz soli mineralnych. Niestety mogą kumulować szkodliwe substancje pochodzące z bardzo zanieczyszczonych wód, dlatego też

W kuchni Katie
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 253

zupełnie do niczego.  W smaku oszczędne.  Dlatego doprawione.  I teraz to jeść mooożna! Najlepiej Zieloną Łyżką. Czekając na paczkę. W bananowym zacieszu na fejsie! SKÅL! Wielka ryba do trzech razy sztuka. Poprzednie wersje ( tutaj  i  tutaj ) były dobre. Ale kombinowane. Bo zawsze szukałam tego właściwego wielorybiego smaku. Równocześnie zabijając go trochę. Bo mi rybą zalatywało

bastalena
Śledzie w pomidorach 139

Jakiś czas temu mój Małżonek pojechał na ryby, na molo i przywiózł do domu swoje łupy. Piękne, mięsiste śledzie. Bardzo lubimy oboje śledzie w konserwie, ale  z powodu dużej zawartości soli w nich staramy się ich nie kupować . Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym .Śledzie czyścimy, odcinamy głowy(...)myjemy. Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące . Tak przygotowane ryby smażymy   na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia. Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników. Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który   robię

Pasje Jolki
Szpinak "uduszony" 118

pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Genua, włoskie miasto 82

cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich. Genua ma również wspaniałe, jedno z największych Oceanariów na świecie, skupisko wspaniałych ryb i eksponatów, tu pierwszy raz głaskałam płaszczkę i miałam rekiny na wyciągnięcie ręki. Ogromne wrażenie robi architektura, każda dzielnica jest inna, jest tu największa starówka w Europie. Miasto gdzie

Pasje Jolki
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 424

oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak

Taste Of My Day
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 171

końce wystawały. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć. Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć

Oryginalny smak
Filet z dorsza w papilotach 138

dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce

Oryginalny smak
Pstrąg z masłem pietruszkowym 250

pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 2 pstrągi 2 duże gałązki natki pietruszki 1 cytryna sól morska świeżo zmielony pieprz masło pietruszkowe(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz    Wykonanie: Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy  plasterkami cytryny. Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia

Gorący kąsek
Łosoś w sosie porowo-czosnkowym 143

Doskonałe dietetyczne  danie.  Gotowanie na parze zachowuje  wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka. SKŁADNIKI 50 dag łososia 1 mały brokuł  1 marchewka pół pora ( twarda część)  sól, pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Gotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy(...)różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy