miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem. Według mnie(...)najlepszy obiad na świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest
W kuchni Karmel-itkiniczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć(...)Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje) Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku(...)cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać
Zgrabne Gotowaniemogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka(...)potraw musi być koniecznie a część staram się albo zmodyfikować żeby coś urozmaicić albo podać zupełnie coś innego niż zwykle. Oczywiście karp bo lubimy smażonego, ryba w galarecie .... Jeszcze mam czas dopracować menu, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapaprykowego pesta? polecam . Będziecie zaskoczeni smakiem. Obiad do zrobienia w 30 min, do tego bardzo zdrowy. Moja rada- Możecie upiec warzywa w tym samym czasie co rybę- na tej samej blaszcze- zaczęłam od warzyw, I dodałam po 10 min rybę. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg dorsza ok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutaj warzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły
Smaki Edytydalej do mojej relacji. Gdańska Starówka oprócz jarmarku przyciąga także licznymi restauracjami i kawiarniami. Chodząc od stoiska do stoiska można nieźle zgłodnieć, więc wybraliśmy się z A. do smażalni ryb – Oskar (przy gdańskim Żurawiu), w której się po prostu zakochałam! Już dawno nie jadłam tak dobrze usmażonej i świeżej rybki. Albo to ja byłam tak głodna, że wszystko mi smakowało(...)morskiego i wszystko kojarzy mi się ze statkiem). Od razu, gdy zobaczyłam to miejsce, wiedziałam, że muszę tam zahaczyć. Ceny były przystępne, a porcje duże (płaci się za wagę ryby; my wybraliśmy po mniejszym kawałku; w menu jest także wybór dodatków w postaci frytek, surówki itp.) . A na koniec muszę Wam wspomnieć o moim odkryciu roku- lodach azotowych ! Jako ciekawostkę
Fabryka pomysłówzielonej pietruszki, bazylii i szczypiorku Sól i pieprz. Przygotowanie Zioła drobno kroimy czosnek wyciskamy i dodajemy do Śmietany która przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na połówki. Rybę dobrze obieramy z skóry i ości jednocześnie dzieląc ja na mniejsze kawałki. Na foli plastikowej kładziemy tortille i smarujemy łyżka gęstej śmietany z ziołami. Na to układamy pasek z trochę(...)ryby sałaty pomidorków i cebulek. Dokładnie i ciasno zawijamy tortille i obwijamy folia spożywczej. Wkładamy do lodówki. I przystawka na przyjecie gotowa Smacznego
cookplciekawa propozycja na wigilijnym stole. Śledzie w oleju odsącz i pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, a ananas z puszki pokrój na mniejsze kawałki. Połącz rybę z owocami, a następnie dodaj kukurydzę z puszki, śmietanę i majonez. Całość wymieszaj. Gotową sałatkę śledziową dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch możesz udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Kanapeczki ze śledziem
Kuchnia BazyliiPRZYGOTOWANIE : Rybę rozmrażamy, wyciskamy z płynów i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i namoczonym, wyciśniętym chlebem w mleku. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą i formujemy pulpety. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Pulpety przekładamy do słoików
Kulinarne Fantazje Marioliuzupełniły wszystko w bezpieczny sposób. Do tego oczywiście ulubiony majonez, jogurt naturalny i zioła. U mnie natka pietruszki i koperek – dla mnie to zawsze świetny dodatek do ryb wszelakich, Wyszło super. Prosto, smacznie, trochę świątecznie. Jeżeli chodzi o śledzie, zrobiłam jeszcze dwie inne wersje przekąsek. Przepisy na nie wrzucę pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. Jeden z nich jest wyjątkowy
Kardamonovynajlepszych przepisów na śledzie na Boże Narodzenie Nie wiem, jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Te pyszne i zdrowe ryby pojawiają się na naszym stole w listopadzie i znikają z niego w okolicach końca lutego. Nie wiem czemu, ale zimą smakują nam najlepiej, przez resztę roku mogą dla mnie nie istnieć 😀. Robię
Kulinarne przygody GatityPyszny pomysł na śledzie na ostro – na Święta, Sylwestra lub inną okazję. Śledzie z chili to wyjątkowe połączenie tradycyjnej ryby o delikatnym smaku z ostrą, pikantną nutą papryczek chili. Idealnie nadają się jako przystawka na imprezy lub dod The post Śledzie z chili appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne Przebojedzień Czym jest anchois ? To maleńka, słona rybka, znana przede wszystkim z kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni używa się jej głównie w formie filetów, często sprzedawanych w oliwie. Te niewielkie ryby mają wyrazisty smak, który w połączeniu z kremową konsystencją jajecznicy tworzy naprawdę ciekawe zestawienie. Anchois nadają jajecznicy przyjemny, umamiczny posmak – ten, którego poszukujemy w wykwintnych daniach. Jajecznica z anchois – niebanalne
codojedzenia