ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:67/216)

Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 179

uczty.   Ryba w cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia   Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)trzymały swój kształt. Przełóż na ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.   Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż na papierze do pieczenia, posmaruj oliwą i dopraw solą. Zapiekaj przez 20-25 minut.   Rybę podziel na mniejsze kawałki,   dopraw solą i pieprzem.   W misce wymieszaj mąkę

kuron.com.pl
Dorsz z pesto i makaronem 228

jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź. Wymieszaj z sosem pozostałym z pieczenia ryby. Ja często dodaję jeszcze pesto jeśli trochę zostanie.Serwuj z cząstkami cytryny. Artykuł Dorsz z pesto i makaronem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 197

Nacieramy go wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i tak samo oprószamy solą. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny oraz zioła (oregano, bazylię i kolendrę). Na wierzchu również układamy plasterki cytryny, a obok kładziemy ząbki czosnku w łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny

mojewypiekiinietylko
Morszczuk argentyński na placku warzywnym 176

mleka -2 szklanki mąki -3 jajka -2 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -przyprawa warzywna -olej do smażenia Filety posypujemy przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę. W tym czasie odsączamy groszek, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, delikatnie posypaną przyprawą warzywną. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)białek i mieszamy.  Doprawiamy do smaku solą lub przyprawą warzywną. Przekładamy do jednej lub dwóch blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20-25 minut. W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę. Placki upiekły się. Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje. Na porcje placków nakładamy rybę, polewamy sosem pomidorowym

Maminek kulinarny
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 127

odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję masło i smażę 2 minuty. Po tym czasie wstawiam do piekarnika na 2 minuty (termoobieg 180°C ). Wykończenie dania Wykładam na głęboki talerz sezonowe warzywa, obok chipsy z jarmużu. Wylewam jedną łyżkę sosu szafranowego. Na postument warzywny wykładam rybę. Opcjonalnie można udekorować danie liśćmi botwinki

chefintheforest
Kulebiak z rybą i ryżem 191

ręczniku papierowym. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy pieprz i wkładamy filety z łososia. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka i oddzielamy mięso ryby od skóry, skórę wyrzucamy. Kawałki łososia wrzucamy do miski z ryżem i cebulą, pieczarkami i marchewką, delikatnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto(...)dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, dociskamy palcem i ciasto podwijamy pod spód. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C na ok. 40-45 minut. Ciasto ma być rumiano złote. Smacznego! The post Kulebiak z rybą i ryżem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 185

Pisaliśmy już kiedyś jak w prosty sposób przyrządzić w piekarniku szczupaka „po prowansalsku” . Dzisiaj spróbujemy czegoś nieco innego i szczupaka usmażymy. Poniższy przepis ma wprawdzie więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się(...)robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu

Kulinarna Pokusa
Francuska niespodzianka. 175

przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko

Kulinarny karnet Christophera
konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 176

chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie pełne cennych składników, dostarczy wszystkim smakoszom również niezapomnianych kulinarnych wrażeń.  składniki(...)takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze  80-90 stopni. Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe. Tak przygotowane ryby możemy przechowywać przez kilka miesięcy

Miód i pieprz
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą 273

bazylią, solą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , pstrąg łososiowy

https:KKuchniaMniam
Fish and Chips 203

odpowiedzialnie zjeść fast fooda? Da się!    Potrzebujesz: kawałek ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze) kilka ziemniaków koperek oliwa z oliwek  gruba sól ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber)   Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 180 C 2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, ugotować w osolonej wodzie

Matka Żywicielka
Dorsz w śmietanie 127

dodać śmietanę. Doprawić do smaku skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dusić aż sos zgęstnieje. Rybę podsmażyć, tylko rumieniąc. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć sos cebulowo śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kilka minut. Podaliśmy z białą kaszą gryczaną. Przed podaniem posypać natką pietruszki

królestwo garów
Karp cytrynowo-ziołowy 151

cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki). Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut

Bullio
Roladki rybne ze szpinakiem 330

równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!         Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda

MarcinChef