ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:72/216)

ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 109

white wine vinegar tablespoon brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas(...)gotowania – chutney nie może się przypalić, bo straci całkowicie smak. Jak już osiągnie dobrą konsystencję wyłączamy kuchenkę. Włączamy piekarnik, 170-180 stopni, łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 138

white wine vinegar tablespoon brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas(...)gotowania – chutney nie może się przypalić, bo straci całkowicie smak. Jak już osiągnie dobrą konsystencję wyłączamy kuchenkę. Włączamy piekarnik, 170-180 stopni, łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 126

white wine vinegar tablespoon brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas(...)gotowania – chutney nie może się przypalić, bo straci całkowicie smak. Jak już osiągnie dobrą konsystencję wyłączamy kuchenkę. Włączamy piekarnik, 170-180 stopni, łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę

Martyna Cooks
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 242

Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra(...)może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy

Nerds Kitchen
Tort kanapkowy rybny 181

łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki pasta z pomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku(...)czasie zmniejszam temperaturę na 160 stopni i piekę jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z piekarnika i z formy, spryskuję go wodą zimną, nakrywam ściereczką i ustawiam na kratce do przestygnięcia.Chleb upiekłam dzień wcześniej. Pasta rybna: Rybę obieram, przekładam do miski, dodaję pokrojoną drobno cebulę, natkę, jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem. Pasta pomidorowa

wesoła kuchnia
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 176

minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy i osuszamy, świeże myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko smażymy ryby. Zestawiamy z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmujemy je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrawamy niewielki kawałek, z którego później zrobimy dekorację wierzchu i wstawiamy z powrotem do lodówki(...)wróci do swojego kształtu. Wykladamy dno papierem do pieczenia, wysypujemy rozprowadzamy równomiernie suchy groszek, żeby obciążył spód. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wstawiamy ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i zaczynamy układać nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskamy nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekorujemy wałkując kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Łosoś w cieście francuskim 146

dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty. Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem. Piec ok 20-25 minut do zarumienienia. Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem. Pysznie komponują się

Trufelkowo
Pstrąg pieczony w piekarniku 171

wierzchu i w środku ryby. Skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić je oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 -25 minut. pstrąg pieczony w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 159

sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać

Jemy Pijemy
Fishburger z pieczonym halibutem. 212

Majonez wymieszać z wasabi lub chrzanem. 3. Ciabattę przekroić na pół. Dolną część posmarować majonezem-wasabi, ułożyć kolejno: sałatę, pomidory, rybę oraz imbir. Górną część posmarować pozostałą częścią majonezu i przykryć. 4. Kanapkę można jeść na ciepło (włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 4-5 minut) lub na zimno. Smacznego

DefinicjaSmaku
Morszczuk zapiekany 208

kostkę, sparzone i obrane pomidory również kroję w kostkę. Natkę pietruszki siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę rybę, uprzednio panierowaną w mące, na rumiano.  Przekładam do naczynia żaroodpornego posypuję cebulą, natką i pomidorami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 -25 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Konserwa rybna domowa 190

żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.   Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę

Maminek kulinarny
Przepyszna malinowa babeczka z mikrofali 247

babeczkami z mikrofali eksperymentuje bardzo często.. Wiem, mikrofala to zło. Ale nie do końca.  Gorszy jest mój piekarnik. Małych dań to on chyba bardzo nie lubi, bo każde jest albo surowe albo spalone. Chyba woli "grube ryby", a nie takie malusie.. więc mikrofala ich królową!Zjadłam w życiu już wieeele babeczek z mikrofali. Inni się dziwią, mówią

Czarnawisienka
Kolorowy talerz smaków 182

Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.  Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem

Sajkofanka smaku
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 199

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać

SMYKWKUCHNI