ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:78/216)

Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 231

odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową

Monia miesza i gotuje
Łosoś w folii z cytryną 177

skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny. Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Karp w śmietanie 109

nieco urozmaicić można go właśnie dusić w śmietanie – na patelni lub w piekarniku. Zanim jednak przystąpi się do przygotowania tego dania należy pamiętać o tym, by karpia najpierw wymoczyć w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu ryby skropić ją sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta duszonego w śmietanie

Kulinarne Przeboje
Suszone przysmaki dla psa 194

mojej ukochanej grupie facebookowej Psi Fan i tak w niedzielę do piekarnika powędrował kurczak, szprotki i wątróbka. Jimmy obstawiał kuchnię od samego rana, a przysmaki zniknęły w oka mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;)   Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa(...)pieczenia.  Pierś z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Możecie przełamać je na mniejsze kawałki lub nabijać na całe patyczki i odpowiednio przekładać je przez kratki w piekarniku. Suszenie: Temperatura - 60-70ºC z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami Czas suszenia zależy od konkretnego mięsa: kurczak suszony na patyczkach potrzebuje ok. 3 h szprotki i udka z kurczaka

Cooking Monster
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 197

teraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje(...)pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 178

odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Składniki „kruszonki” wymieszać dokładnie, a następnie rozsmarować na rybie. Zielone oliwki wyciągnąć z zalewy i przekroić w plastry lub na połówki. Ja użyłam oliwek nadziewanych migdałami, co jeszcze bardziej podkręca orzechowy wątek w moim daniu. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotować dodatki. Wybrałam kaszę pęczak, którą ugotowałam(...)diecie błonnika. Do tego dania świetnie pasuje świeża surówka z kalafiora , albo jeśli ktoś nie lubi surowego kalafiora, to polecam surówkę z marchewki, selera i jabłka . 1 porcja (ryba + kasza) to ok. 415 kcal , węglowodany: 25g, białka: 29g, tłuszcze: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 3,1WBT. Do tego w zależności od tego na którą

Dietolog
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 172

teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc).       Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię, skrzydełka smarujemy

Rozpustne gotowanie
Dorsz miodowo - kokosowy 138

chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem(...)naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż z kiełkami i dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe

kruche babeczki
Kanapka z sałatką z tuńczyka 208

tuńczyka ale najbardziej w sosie lub sałatce majonezowej. Sałatka z tuńczyka to przepis na tradycyjną sałatkę z rybą, do której dodaję jajka, ogórek, zioła i majonez. Jadam sałatki prosto z miski ale dzisiaj zrobiłam inaczej. Napełniłam sałatką kajzerki i podpiekłam w piekarniku. Rozpuszczony ser połączył wszystkie składniki, więc po nagryzieniu kanapki nic z niej nie wypada i całkiem przyzwoicie

codojedzenia
Pieczona polędwica z dorsza 206

stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół przez około 20 minut. Smacznego zdrowego

Zasmakuj Kuchni
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 163

około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę wewnątrz ciasta. Tak przygotowane danie wysmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej podawać bezpośrednio po upieczeniu

Kuchnia w opałach
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 219

cząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 384

tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 227

Kolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go                z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak

Życie na widelcu
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 177

osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę

Kulinarny karnet Christophera