ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:86/216)

Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 152

poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim przelany wrzątkiem, mrożony szpinak. Możemy oczywiście użyć liści świeżego szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią

Kuchnia po mojemu
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 195

rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka(...)DISHONORED 2 serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 231

rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka(...)DISHONORED 2 serkeńskie rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko

Nerds Kitchen
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 131

gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około(...)mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 156

gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około(...)mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w słodko kwaśnym sosie 286

kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy wystarczająco dużo pracy;) trzeba sobie ułatwiać życie.;) Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba;) a tu psikus to kurczak " class="wp-smiley" style="height

Rusty Fork
Śledzie w zalewie pomidorowej 117

postanowiłam spróbować. Nie żałuję. Śledzie wyszły pyszne, wystarczająco doprawione. Uwielbiam takie dania z ryb szczególnie na święta. Można je przygotować wcześniej zaoszczędzając czas w dzień Wigilii. To moja ostatnia propozycja w tym roku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Pieguskowa Kuchnia
roladka z pstrąga na szpinaku 145

łyżki śmietany, sól i czosnek, delikatnie odparowałam, przestudziłam. Na każdy środek ryby nałożyłam łyżeczkę szpinaku, zawinęłam, szpinak który mi pozostał  rozłożyłam równomiernie w naczyniu do zapiekania. Na wierzch położyłam roladki każdą z nich udekorowałam fetą i orzechem włoskim. Resztę orzechów rozdrobniłam, posypałam po szpinaku. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Rybkę piekłam przez 35 minut

Darcia w kuchni
Tosty z tuńczykiem i oliwkami 212

Pomysł na super pyszne śniadanie, które przygutojecie w 10 min ;) Wystarczy rozgrzać toster lub piekarnik. W tym czasie połączyć ze sobą składniki tuńczykowo- oliwkowej pasty. A

DefinicjaSmaku
Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem 182

Nietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się

Fabryka pomysłów
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 172

Zapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa.Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i

W kuchni Karmel-itki
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 174

nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry(...)pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się

Grunt to przepis!
Grillowany łosoś – szybko i smacznie 179

Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM 146

świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w  niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy(...)szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym

Z Majeczką w kuchni
Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 117

Filety z miruny  skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczony naleśnik – dutch baby 261

wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki

Poezja smaku
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową 181

Uwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś podany z soczewicą czyli co nas czeka w weekend 93

Ciasnej Kuchni w nadchodzący weekend będzie łosoś. Absolutnie wyborny smak tej ryby uzyskamy poprzez idealnie skomponowaną marynatę, a następnie upieczenie jej w niskiej temperaturze. Będzie aromatycznie, będzie smacznie, będzie kolorowo. Nic więcej nie powiemy… Pomysł na smaczne danie – łosoś podany z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Łosoś przed upieczeniem zostanie obtoczony

Ciasna Kuchnia
Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie 131

albo zawinąć ziarna w serwetkę i potraktować je tłuczkiem do mięsa:) Zostawić rybę na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć filety na złoto z obu stron. Przełożyć na folię aluminiową, skropić ponownie sokiem z cytryny, posypać skórką otartą z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 8 minut

Kulinarne Inspiracje
Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą 139

Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka

Smaki Ewy
FILET Z PSTRĄGA W PAPILOTACH 110

dobrze wymieszać. Z każdego fileta zrobić dwie porcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu, posypując kolorowym pieprzem

Kuchnia w opałach