ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:88/216)

CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 232

Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam jeszcze

W kuchni Karmel-itki
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 197

deficytów w żywności, charakteryzuje się niezwykłą kreatywnością lokalnych kucharzy potrafiących wyczarować pożywne, rozgrzewające dania z podstawowych, dostępnych składników. Tak oto powstały słodkie pierogi z Bersuhl, miasta dziwaków, gdzie do ryb dodaje się cukru! Soczyste, różowe mięso łososia od lokalnych rybaków, obtoczone w słodko-kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas(...)podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż SKŁADNIKI: CIASTO mąka pełnoziarnista – 100g mąka pszenna zwykła – 100g olej – 3 łyżki + do smarowania sól – 1 łyżeczka letnia woda – 100ml

Nerds Kitchen
Pieczona Dorada w ŚWIEŻYM rozmarynie i cytrynie 171

cytryny  2 gałązki świeżego rozmarynu  sól Dodatkiem jest: kilka małych ziemniaków ,garść natki pietruszki,i odrobina najlepiej świeżej mięty Sposób: Ziemniaki myjemy nie obieramy !!!! Rozgrzewamy piekarnik do 180C Drobno siekamy Natkę i mięte wsypujemy razem do miski z ziemniakami posypujemy delikatnie solą i mieszamy tak by połączyć zioła z ziemniakami. Zawijamy w folie aluminiowa i bez dodatków tłuszczów(...)przyklei się nam ziemniak do foli . Pieczemy około 30 min do 40 w zależności od wielkości naszych ziemniaków. Doradę w między czasie oczyszczamy z łusek,myjemy i osuszamy Rybę  prószymy sola z obu stron . Z jednej strony nacinamy pod skosem DORADĘ w 2-3 miejscach i wkładamy do środka tj.na zdjęciu cienkie plastry cytryny . Na każdą Doradę kładziemy

Viola cooks with passion
Grzanki 159

dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet posmarować patelnie lub blachę do zapiekania w piekarniku zwykłym olejem. Najsmaczniejsze są z dodatkiem masła czosnkowo - ziołowego

Kulinarne przemyslenia
Sos hamburgerowy domowy 233

hamburgerów to idealny sos również do surowych warzyw, mięs i ryb. Sos hamburgerowy Składniki: 450 – 500 ml sosu 300 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 duża czerwona papryka 2 czerwone chili sólo do smaku 1 łyżeczka soku z limonki lub wedle smaku Paprykę i chili upiecz w piekarniku nastawionym na 220ºC na funkcję pieczenie lub grill. Słodką paprykę obierz

codojedzenia
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 171

buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 90 minut

Maminek kulinarny
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 168

oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego   Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 30 g masła sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Świeże gałązki ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii) umyć i odłożyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, umyć pokroić w drobne piórka. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół(...)winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem. Łososia z warzywami wyjąć z pieca

Moja Delicja
ŁOSOŚ POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 167

Pyszne i szybkie danie z rybą ,w roli głównej łosoś.Rybka wyszła smaczna i delikatna.Można ją jeść samą lub z dodatkiem np.surówki.Ja podałam z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi.  SKŁADNIKI 2 kawałki łososia po ok.200g mozzarella pomidory koktajlowe ok.200g sól i pieprz kuskus ( u mnie 150g) natka pietruszki WYKONANIE Kawałki łososia pokroić na mniejsze części.Oprószyć solą(...)pieprzem,ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i zapiekać ok.20 min.Mozzarellę pokroić w plastry,po wyznaczonym czasie łososia wyjąć i na każdym kawałku rybki ułożyć plasterek mozzarelli mozna posypać jeszcze jakimiś ziołami wedle upodobania.Zapiekać ok.3-5 min.aż ser się rozpuści. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ja dodałam jeszcze łyżeczkę

Mała w garnku miesza
Zasady wychodzenia z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 137

zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień  (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień  (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień  (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień  (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie z zasadami zdrowego(...)cukier,  a także produktów mocno przetworzonych czy też gotowych dań sprzedawanych w sklepach.  Powinniśmy się wystrzegać smażenia naszych potraw, a  w zamian przygotowywać nasze dania w piekarniku lub przy użyciu parowara. Natomiast jeśli przeszliśmy cały 42 dniowy post , wychodzenie przeprowadzamy według następującego schematu: 1 tydzień  (800 kcal) wszystkie zakazane warzywa,  w tym strączkowe wszystkie owoce

Kulinarne przygody Gatity
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 205

będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym daniu idealnie komponuje się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy    to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny(...)zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania)   Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy. Ryż jaśminowy gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Łososia i cebulę oraz bazylię kroimy

ChilliJemy
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 155

posypkę z bułki tartej. Ponownie skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, lub aż warzywa będą upieczone a posypka lekko zrumieniona. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od rodzaju warzyw i wielkości kawałków.  Podawaj na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub jako warzywny dodatek do ryby czy mięsa.  Kilka ujęć z warsztatów kulinarnych w Spoleto

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na lunch boxa do pracy! Pieczony indyk z sałatką na słodko. 159

sobą do pracy ( i od razu mówię, jeśli masz świeżą rybę to spokojnie ona pachnie, a po usmażeniu czy upieczeniu jej zapach powinien być przyjemny! ). Jeśli lubisz posiłki z mięsem to najlepszą metodą jest upieczenie - ten zabieg wymaga od nas prawie zerowego nakładu pracy, marynujemy mięso wstawiamy do piekarnika i tyle, dlatego możesz go wykonać wieczorem w domu- sporego kawałka

SMYKWKUCHNI
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 183

układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki cukinii i pomidora-przyprawiamy sola, pieprzem, dodajemy kosteczki sera feta oraz posypujemy świeżą bazylią. Całość szczelnie zawijamy w papiloty i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Kopystką po garach
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 188

układamy ryż, na to kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki cukinii i pomidora-przyprawiamy sola, pieprzem, dodajemy kosteczki sera feta oraz posypujemy świeżą bazylią. Całość szczelnie zawijamy w papiloty i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Kopystką po garach
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 173

ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą warzyw. Najlepiej smakuje gdy odstoi kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak nie stawiajmy jej na stole wprost z lodówki- jedzenie tak zimnego dania będzie niekoniecznie przyjemne. Można także podgrzać potrawę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku- na ciepło jest także wyśmienita

Pichceniomania