mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem. Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy. Przepis od koleżanki Klaudyny :) SKŁADNIKI: Karp w całości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło klarowane do smażenia(...)czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut
Pyry na Gazwody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej
Karo in the Kitchenmasła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami. Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście
Miód i pieprzrybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itkipropozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek. Ziemniaki z majerankiem Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie(...)margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony
Kuchenne aromatycałość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego
Kolizje Smakówpuree czyli tzw. tłuczone. Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do zapiekanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb. SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób: 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli są to młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym umyciu w skórkach) 4 łyżki masła 4-6 łyżek mąki(...)nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę i zapiekać przez ok. 45-50 minut. Na ok. 10-15 minut przed końcem zapiekania usunąć folię aluminiową by górna warstwa nabrała złoto-brązowej warstwy zapieczenia. Podawać na gorąco jako przekąskę bezmięsną lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadaje się do wszystkich mięs i ryb
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście
Blog z Apetytemsiekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyblaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C Filet pieczemy 20 min - 30 min W czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się
Klaudynkowa kuchniawszystkimi dodatkami, dokładnie i delikatnie, tak żeby ryba się nie porozpadała. Przekładamy do salaterki i chłodzimy. Smakuje genialnie z ciemnym chlebem, słodko-kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja! Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo
Karo in the Kitchen„Gdy byłam wczoraj na zakupach i zobaczyłam te świeżutkie pstrągi, nie mogłam im się oprzeć. Od razu zakupiłam dla nas na obiad. Upiekłam je w piekarniku
Wiem co jemzółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez o 25 minut. Smacznego
MarciochaKucharzyQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste
Pyry na Gaz