ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:99/216)

Pstrągi pieczone z warzywami 247

zawinąć ryby w folię aluminiową. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami włożyć zawinięte pstrągi. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Placek śniadaniowy z kiełbaskami 256

Thermomix przepisy. Placek śniadaniowy z kiełbaskami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 70 g mąki orkiszowej jasnej 3 jajka 120 g mleka

Themo przepisy
Dorsz pod chrupiącą pierzynką 185

porcje 1 dorsz lub 2 gotowe filety 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki orzeszków ziemnych sól,pieprz do smaku 3 łyżki oleju bazyliowego Wykonanie   Krok 1   Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem Krok 2   Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki(...)Krok 3   Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego . Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki  bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki . Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka

Eli Gotowanie
Karp w migdałach 426

smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki zmiękną, a karmel się rozpuści. Do sosu zetrzeć jeszcze trochę skórki z cytryny, dolać wywar z ości. Na wolnym ogniu zredukować zawartość patelni mniej więcej o ⅓. Rozgrzać piekarnik

Pełny talerz
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 229

Tłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg z grilla 253

ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją

Ala piecze i gotuje
Grzanki z jajecznicą i szynką 198

rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem. Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba 7 zbóż.  Grzanki podsmażyłam na patelni z małą ilością oleju, można grzanki przygotować  również w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 264

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dorsz pieczony z warzywami 214

Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam(...)przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 376

ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Escalivada z anchois 160

rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek 1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie w całości przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Bez Cebuli
Łosoś w sosie śmietanowym 143

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek   masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 % 1 łyżka(...)warzyw czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku -  dałam suszony 1 łyżeczkę Przygotowanie: 1. Nastawić piekarnik na 200 stopni. 2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków

Kubki smaku
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 187

piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni (najlepiej funkcja opiekania z termoobiegiem). Pieczemy do zrumienienia. Przekręcamy na druga stronę i powtarzamy przyprawianie. Czynność powtarzamy kilkukrotnie (już bez ziół). Na tyle często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych

Kuchnia po mojemu
Okoń morski pieczony z ziemniakami 195

sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i  nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.    W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy(...)pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki. Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem. Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut

Mia Cucina Sofieta
Przystawka - burak, łosoś i avokado 161

Moi Drodzy, brzmi dość niewiarygodnie, ale co najważniejsze, smakuje wybornie! To bardzo smaczna i dość syta przekąska- przystawka! Pod warunkiem , że lubicie też buraki ćwikłowe! Ja

Z Kuchni Do Kuchni
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 256

Zaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów

W kuchni Karmel-itki
Babka z ryby 129

formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito(...)Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać z masą rybną. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut. Można podawać na ciepło jak i zimno. Podałam z sosem koperkowo-ogórkowym

królestwo garów
Pieczona makrela z sosem tatarskim 141

ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski. Składniki: Makrela (d owolna ilość ) Sól Otarta skórka z cytryny Koperek Sos Ogórek korniszony Kapary Cebula majonez Sól Pieprz Wykonanie: Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania ( najlepiej na pergaminie ), przyprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i koperkiem. Pozostawiamy do zamarynowania na kilkanaście minut. A następnie zapiekamy w piekarniku

Smaki Ewy
C - Rybka w porach 148

Zacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba             1 szt por              1 szt majonez             do smaku(...)pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza).    Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu.Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut.Mniam! Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała