ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:100/216)

Pieczona makrela z sosem tatarskim 141

ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski. Składniki: Makrela (d owolna ilość ) Sól Otarta skórka z cytryny Koperek Sos Ogórek korniszony Kapary Cebula majonez Sól Pieprz Wykonanie: Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania ( najlepiej na pergaminie ), przyprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i koperkiem. Pozostawiamy do zamarynowania na kilkanaście minut. A następnie zapiekamy w piekarniku

Smaki Ewy
C - Rybka w porach 148

Zacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba             1 szt por              1 szt majonez             do smaku(...)pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza).    Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu.Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut.Mniam! Mam nadzieję, że macie apetyt na więcej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 161

Ostatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię

W kuchni Karmel-itki
Sałatka buraczana ze śledziami 165

Sałatka buraczana ze śledziami Dziś polecam Wam pyszną, pięknie różową śledziowo-buraczaną sałatkę, która wbrew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Buraki oraz ziemniaki

Blog z Apetytem
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 192

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz cytrynowy 165

cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.  SMACZNEGO! Do zabezpieczenia się przed poparzeniami w czasie(...)potraw polecam rękawicę silikonową w kształcie pieska dostępną w sklepie Makowski Kredens. Niewielki gadżet będzie nie tylko praktyczny, ale również może służyć jako ozdoba kuchni powieszony na rączce od piekarnika

Smak mojej kuchni
Pstrąg pieczony z pietruszką w estragonie 154

Idealny piątkowy obiad :) Estragon dopełnia smak ryb, a w połączeniu z pietruszką działa wprost cuda! Składniki: 1 pstrąg 1 pomidor 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego estragonu szczypiorek natka pietruszki Wykonanie: Pstrąga oczyścić z łusek, wypatroszyć i ułożyć na pergaminie posmarowanym masłem i posypać solą i pieprzem do smaku. Na wierzch ułożyć plastry pomidora, posiekany(...)szczypiorek i posypać estragonem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
RYBNA TARTA 226

chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła - sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki(...)pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i  3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik

SMYKWKUCHNI
Kulki makrelowe 159

I zagadka rozwiązana ;) nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 399

Zapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 232

łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem(...)Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut. Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś pieczony 245

wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy posiekanym czosnkiem, posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu możemy również ułożyć plasterki cytryny. Przyprawionego łososia odstawiamy do lodówki(...)jeśli nie macie czasu, możecie go od razu upiec i też będzie smaczny). Następnie układamy łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna). Pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 8 minut. Łososia można też piec w opiekaczu (mini

Zawsze głodna!
Pstrąg zapiekany 132

Pstrągi zapiekane to jedna z moich ulubionych dań. Pstrągi możemy zamarynować i upiec na grillu, a jeżeli pogoda wytnie psikusa możemy zapiec w piekarniku :). Za każdym razem danie wychodzi pysznie :) Potrzebne składniki:  2 pstrągi  8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek koperku 6 ziaren cytrynowca chińskiego 0,5 łyżeczki rozmarynu sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie(...)myjemy, następnie nacieramy  solą, pieprzem  i rozmarynem. Do środka wkładamy pokrojony koperek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe,  cytrynowiec chiński oraz plastry cytryny i limonki. Rybę skrapiamy oliwą zawijamy w folię i pieczemy przez ok. 20 min, następnie odwijamy i pieczemy przez kolejne 7 min aby skórka się podpiekła.  Przyprawy możemy możemy kupić

Łycha smaków
,,Duet warkoczy rybnych” 128

rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również(...)nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut

Podróż w kulinaria
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 236

groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki(...)mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić

Plate of Joy