ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:96/216)

Sandacz z sufletem z łososia. 172

otartej skórki)  olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie: Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.  Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Miksujemy do momentu uzyskania(...)otwór i umieszczamy ozdobną tylkę. Sandacza kroimy na kawałki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Jan Niezbędny. Na wierzch każdego kawałka wyciskamy łososiowy suflet. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 10 min. Kukurydzę odsączamy, podsmażamy chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości .  Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków

Malinowe Pocałunki
Pieczony łosoś 171

  Gdy zobaczyłam w Biedronce hermetycznie zamknięte świeże kawałki łososia  to od razu wylądowały w moim koszyku.  Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia

Aga w kuchni
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 227

tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado. Ja zazwyczaj nacinam delikatnie nożem kratkę na miąższu. Następnie od strony

DefinicjaSmaku
Miruna z piekarnika 215

Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 221

czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.Pieczone rozmarynowe ziemniaczki  idealnie pasują do kurczaka i ryb!SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 205

W sezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami.Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem

W kuchni Karmel-itki
PASZTET Z ŁOSOSIA 125

wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku 1 łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet(...)formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie

OliveandThyme
Zupa rybna 254

się chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło. I do tego Gordon – nie może się(...)przepisie była złocica) dwie nieduże marchewki białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia

manslogblog
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 216

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie szaszłyki z łososia, ananasa i papryki 197

Nie mając pomysłu na sobotni czy niedzielny obiad, proponuję Wam szybkie i smaczne szaszłyki z łososiem, ananasem i papryką. Nadają się zarówno do piekarnika jak i

Ana Mari's world
Ziemniaczki "Księżnej". 264

talerzu w towarzystwie ryb czy mięs. SKŁADNIKI: 1- 1,5 kg. ziemniaków 2 żółtka 20-30 gr. masła 1-2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej  sól, świeżo zmielony pieprz, inne przyprawy wg. upodobań. WYKONANIE: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem  czosnku, ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na puree, piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp

Kuchnia Beaty
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 409

Nie sądziłam, że padnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była  taka, jaką lubię - pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym razem

mojewypiekiinietylko
Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym 131

słodka papryka masło oliwa Wykonanie:  Młodą marchew umyć, ususzyć, przekroić na pól, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn, całość skropić oliwą, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 20 minut.  Łososia umyć, osuszyć, delikatnie oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażyć na rozgrzanym maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki(...)wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito.  Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami cytryny.     Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 740

inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można ją podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Za każdym razem będzie inna ale zawsze smaczna i syta. Łosoś po toskańsku(...)buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory

codojedzenia