ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:101/216)

Bakłażany alla parmigiana wg Jamiego Olivera 200

przy smażeniu tradycyjnym.  To klasyczny przepis na bakłażany  z  północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z  tej  strony Składniki 500 g  - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno posiekana 3 ząbki(...)mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego

Stare Gary
PIECZONE BANANY 196

   Pieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a

W kuchni Karmel-itki
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 204

Zapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowymKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I porWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza.Sos czosnkowy- jogurt

Smaki Edyty
Pieczone ziemniaki 250

Wiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku. Czy można tak robić? Oczywiście, jeśli tylko ktoś tak lubi. Ja jednak wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc(...)wielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, w tym ryb, drobiu i wieprzowiny. Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa

Kulinarna Pokusa
Dynia w mleku -- Latte di zucca 129

Składniki: około 1 kg dyni 1 -2 ząbki czosnku Mleko pełne 30ml 20ml pełnej śmietaną masło-około 1/3 kostki gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 150 -160° C Dynię umyć obrać, i pokroić w cienkie paski,a następnie w cienkie plasterki. Zagotować mleko z solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W międzyczasie obrać ząbek czosnku i natrzeć(...)naczynie do pieczenia .Wyłożyć dno plastrami dyni.Wla mleko i śmietankę.Na wierzch wiorki masla. Piec około 1:30 do 1:50 Do miękkości dyni. ps.  u mnie z ryba :)   Latte di zucca ingredienti:      1 kg di zucca su      1 o 2 spicchi d'aglio      Latte intero

w mojej kuchni
Zapiekane ziemniaki z majerankiem 160

aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią.  Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry(...)margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika

Kuchenne aromaty
Łosoś w sosie musztardowym 160

Łosoś pieczony z sosem musztardowym  to przepis na szybki i smaczny obiad. Moją rybę podalam z kaszą jaglaną  i białą kapustą . Składniki: 600 g filetu z łososia 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon sok z 1/2 cytryny olej 1 łyżka posiekanej pietruszki miód sól, pieprz Wykonanie: Filet łososia podzielić na porcje. Skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić(...)minut do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 17-20 minut. Śmietanę wlać do rondelka, zagotować. Dodać musztardę, gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet z karpia z podgrzybkami 181

angielskie, sól  i gotuję aż warzywa będą aldente. Pod koniec gotowania warzyw dodaję karpia kawałki i gotuję jeszcze 10 minut.Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło(...)mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia

wesoła kuchnia
BURGERY Z INDYKA I KONFITURĄ Z CEBULI 178

omowe Burgery te z  mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika i piekę az ser się rozpuści ok 10 min w 180 stopniach. Nastepnie smaruję ulubionym sosem np. czosnkowym. Kolejno dodaję kotlet oraz konfiturę z cebuli, oraz dodaję ogórki surowe. Podaję odrazu. Smacznego. Polecam każdemu kto lubi domowe fast foody

Gotowanie Patki
Chrupiące pieczone ziemniaki z łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem. 116

Składniki: 4 duże ziemniaki 300g serka wiejskiego 200g łososia pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez

wysmienity
Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 134

Dzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy(...)kolendrą wcześniej lekko utłuczoną w moździerzu i przyprawiamy odrobiną czosnku. Zapiekamy przez temp 180 o C, przez ok 10 minut na górze piekarnika ( warto sprawdzać jak wyglądają ). Po wyjęciu przed podaniem, na każdy ziemniak położyć niewielką ilość masła i posolić. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Łosoś pieczony w migdałach 1009

Łosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś

Szefowa kuchni
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 232

Dziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto.Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja(...)osób):- płat ciasta francuskiego (20x30cm)- 2 filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)* ewentualnie jajko do posmaraowania ciastaNagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia

W mojej holenderskiej kuchni
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 221

Dzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :)Zaczynamy  Składniki:dorsz - ilość zależna od potrzebybekon- tyle ile jest kawałków rybypieprzsok z cytrynyoliwa z oliwek Sos koperkowy :składniki i wykonanie znajdziesz tutaj  Wykonanie:Dorsz myjemy i suszymy(...)cytryną.Każdy kawałek owijamy w bekon.Bekon układamy w naczyniu żaroodpornym ( dno wysmaruj oliwą z oliwek)  , górę dorsza z bekonem pędzlujemy oliwką z oliwek.Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy .Gotujemy ulubione warzywa- ja zblanszowałam szparagi i do tego ugotowałam ziemniaki.Obiad gotowy Smacznego

Smaki Edyty