ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:101/216)

Kurczak tandoori / tandoori chicken 191

Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori.  Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść(...)jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki   proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki 185

trudny przepis! :) Potrzebne będą: - filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło mi 6 paczuszek z rybą); - pieprz cytrynowy; - sól morska; - oregano; - pieprz cayenne; - farsz warzywny: 1 cukinia, 1 por, 0,5kg pieczarek, 1 papryka, 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki masła; - świeży koperek(...)pokrojone suszone pomidorki oraz układamy ok. 2 łyżki gotowego farszu warzywnego; - każdy filet dokładnie zamykamy w folii w tzw. "paczuszkę" aby w środku zostało powietrze, które podczas pieczenia w piekarniku paczuszkę "napompuje" :); - gotowe paczuszki z dorszem i warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Przygotowanie sosu tzatziki: - jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli

MintTaste
Kwiecień - kuchnia żydowska 166

Okazuje się, że potrawy koszerne to po prostu potrawy czyste, ale w konkretnym tego słowa znaczeniu. Należy przestrzegać odpowiednich reguł: Nie wolno jeść pokarmów trefnych - wieprzowiny, skorupiaków i gadów, ryby tylko te z łuskami i skrzelami. Można je łapać w sieć, ale nie wolno wędkować. Nie wolno też polować. Nie wolno łączyć produktów mlecznych z mięsnymi. Wynika to ponoć(...)krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem odbiła się debata na temat uboju rytualnego, który uważano za niezgodny z prawem. Zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubiciem

W kuchni wieczorem
Pstrągi pieczone z warzywami 198

zawinąć ryby w folię aluminiową. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami włożyć zawinięte pstrągi. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Placek śniadaniowy z kiełbaskami 232

Thermomix przepisy. Placek śniadaniowy z kiełbaskami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 70 g mąki orkiszowej jasnej 3 jajka 120 g mleka

Themo przepisy
Dorsz pod chrupiącą pierzynką 159

porcje 1 dorsz lub 2 gotowe filety 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki orzeszków ziemnych sól,pieprz do smaku 3 łyżki oleju bazyliowego Wykonanie   Krok 1   Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem Krok 2   Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki(...)Krok 3   Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego . Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki  bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki . Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka

Eli Gotowanie
Karp w migdałach 382

smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki zmiękną, a karmel się rozpuści. Do sosu zetrzeć jeszcze trochę skórki z cytryny, dolać wywar z ości. Na wolnym ogniu zredukować zawartość patelni mniej więcej o ⅓. Rozgrzać piekarnik

Pełny talerz
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 199

Tłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten

W kuchni Karmel-itki
Pasta śniadaniowa z wędzonego pstrąga 173

Wędzony pstrąg z czerwoną cebulką i majonezem Zaletą zimowych weekendów (choć obecna zima bardziej przypomina jesień) jest to, że można odpalić świeczkę zapachową bezkarnie o każdej

Kraina Tysiąca Smaków
Pstrąg z grilla 230

ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją

Ala piecze i gotuje
Grzanki z jajecznicą i szynką 168

rybą, kiełbasą, pomidorami, dodaje to na co mamy ochotę. Polecam jajko w koszulce na grzankach albo grzanki z jajecznicą i łososiem. Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać szynkę, cebulkę, szczypiorek. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba 7 zbóż.  Grzanki podsmażyłam na patelni z małą ilością oleju, można grzanki przygotować  również w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 243

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dorsz pieczony z warzywami 184

Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam(...)przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 336

ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Escalivada z anchois 134

rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek 1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie w całości przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Bez Cebuli