Zapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie
W kuchni Karmel-itkiłyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem(...)Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut. Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę
Słodko-Słony Świat Ilonywlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy posiekanym czosnkiem, posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu możemy również ułożyć plasterki cytryny. Przyprawionego łososia odstawiamy do lodówki(...)jeśli nie macie czasu, możecie go od razu upiec i też będzie smaczny). Następnie układamy łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna). Pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 8 minut. Łososia można też piec w opiekaczu (mini
Zawsze głodna!Pstrągi zapiekane to jedna z moich ulubionych dań. Pstrągi możemy zamarynować i upiec na grillu, a jeżeli pogoda wytnie psikusa możemy zapiec w piekarniku :). Za każdym razem danie wychodzi pysznie :) Potrzebne składniki: 2 pstrągi 8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek koperku 6 ziaren cytrynowca chińskiego 0,5 łyżeczki rozmarynu sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie(...)myjemy, następnie nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Do środka wkładamy pokrojony koperek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cytrynowiec chiński oraz plastry cytryny i limonki. Rybę skrapiamy oliwą zawijamy w folię i pieczemy przez ok. 20 min, następnie odwijamy i pieczemy przez kolejne 7 min aby skórka się podpiekła. Przyprawy możemy możemy kupić
Łycha smakówrozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również(...)nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut
Podróż w kulinariagroszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki(...)mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić
Plate of Joyprzy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno posiekana 3 ząbki(...)mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 190 st C ok pół godziny do uzyskania złotego koloru. Najlepiej zjadać od razu, gorące, ale może być również podawane na zimno. Smacznego
Stare GaryPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itkiZapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowymKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I porWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza.Sos czosnkowy- jogurt
Smaki EdytyWiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku. Czy można tak robić? Oczywiście, jeśli tylko ktoś tak lubi. Ja jednak wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc(...)wielu dań. Pieczone ziemniaki 2015-01-22 09:58:45 Pieczone ziemniaki w różnych wersjach z ziołami, cytryną lub czosnkiem to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, w tym ryb, drobiu i wieprzowiny. Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa
Kulinarna PokusaSkładniki: około 1 kg dyni 1 -2 ząbki czosnku Mleko pełne 30ml 20ml pełnej śmietaną masło-około 1/3 kostki gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 150 -160° C Dynię umyć obrać, i pokroić w cienkie paski,a następnie w cienkie plasterki. Zagotować mleko z solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W międzyczasie obrać ząbek czosnku i natrzeć(...)naczynie do pieczenia .Wyłożyć dno plastrami dyni.Wla mleko i śmietankę.Na wierzch wiorki masla. Piec około 1:30 do 1:50 Do miękkości dyni. ps. u mnie z ryba :) Latte di zucca ingredienti: 1 kg di zucca su 1 o 2 spicchi d'aglio Latte intero
w mojej kuchniaromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z gzikiem czy pomidorówce. Ziemniaki z majerankiem najczęściej podaję z rybą i surówką bądź mizerią. Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry(...)margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika
Kuchenne aromatyŁosoś pieczony z sosem musztardowym to przepis na szybki i smaczny obiad. Moją rybę podalam z kaszą jaglaną i białą kapustą . Składniki: 600 g filetu z łososia 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon sok z 1/2 cytryny olej 1 łyżka posiekanej pietruszki miód sól, pieprz Wykonanie: Filet łososia podzielić na porcje. Skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić(...)minut do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 17-20 minut. Śmietanę wlać do rondelka, zagotować. Dodać musztardę, gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiangielskie, sól i gotuję aż warzywa będą aldente. Pod koniec gotowania warzyw dodaję karpia kawałki i gotuję jeszcze 10 minut.Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło(...)mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia
wesoła kuchniaomowe Burgery te z mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika i piekę az ser się rozpuści ok 10 min w 180 stopniach. Nastepnie smaruję ulubionym sosem np. czosnkowym. Kolejno dodaję kotlet oraz konfiturę z cebuli, oraz dodaję ogórki surowe. Podaję odrazu. Smacznego. Polecam każdemu kto lubi domowe fast foody
Gotowanie Patki