Karp marynowany w cebuli i majeranku 266mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem. Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy. Przepis od koleżanki Klaudyny :) SKŁADNIKI: Karp w całości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło klarowane do smażenia(...)czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut
Pyry na Gaz
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 271wody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej
Karo in the Kitchen
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 242masła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami. Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście
Miód i pieprz
Kulebiak drożdżowy z rybą. 158rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego
Kulinarny karnet Christophera
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 244Pamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itki
Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa 198propozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek. Ziemniaki z majerankiem Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie(...)margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony
Kuchenne aromaty
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 243całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego
Kolizje Smaków
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3286Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście
Blog z Apetytem
PASZTET Z ŁOSOSIA 170siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLeny
ÅosoÅ z piekarnika w sosie koperkowym  287blaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C Filet pieczemy 20 min - 30 min W czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się
Klaudynkowa kuchnia
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 268wszystkimi dodatkami, dokładnie i delikatnie, tak żeby ryba się nie porozpadała. Przekładamy do salaterki i chłodzimy. Smakuje genialnie z ciemnym chlebem, słodko-kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja! Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo
Karo in the Kitchen
Pstrąg z migdałami 148„Gdy byłam wczoraj na zakupach i zobaczyłam te świeżutkie pstrągi, nie mogłam im się oprzeć. Od razu zakupiłam dla nas na obiad. Upiekłam je w piekarniku
Wiem co jem
Zapiekanka z rybą i brokułami 141zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez o 25 minut. Smacznego
MarciochaKucharzy
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 241Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste
Pyry na Gaz
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 356solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem
Kulinarny karnet Christophera
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 348Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itki