upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku 3 łyżki płynnego miodu Oliwa z oliwek Sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pomidorki umyj i zetnij(...)drobno posiekaj. Posyp nim z wierzchu pomidorki. Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaznaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż. I gotowe :) Pysznie smakuje. Danie jest pełne składników odżywczych. Zadowoli
Mój Smak na ŻycieKurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami. Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki - seler korzeń - 3-4 łyżki majonezu(...)obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem
Tanio smacznie i prostoPrzestudzić. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca
cucinarePrzestudzić. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca
cucinaremniejsze kawałki. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie: W garnku(...)miękka lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować). Na talerz
Kuchcik gotujeDziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej(...)zagotować. Sos przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia i pomidorki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut ( w zależności od grubości ryby). Na talerzu ułożyć sałatkę oraz rybę i pomidorki, całość polać sosem z granatów i ozdobić pestkami owoców. Smacznego
DefinicjaSmakuUwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię. Rybę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około 20 minut, po tym czasie rybę zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą morską, zapiekamy ponownie około
SMYKWKUCHNInależy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut W tym czasie należy rozgrzać piekarnik oraz grill. Osuszamy(...)bakłażany ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut. Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i posypujemy natką pietruszki
Miód i pieprzDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkiZa gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła
W kuchni Karmel-itkiOdliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i
W kuchni Karmel-itkiOstatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny
W kuchni Karmel-itkiGotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony(...)zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim
mojewypiekiinietylkoodstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla) w 220 stopniach przez ok 8 minut. Gdy łosoś się piecze, przygotowujemy sos: pozostałą marynatę przelewamy przez sitko(...)Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia. Upieczonego łososia podajemy koniecznie z przygotowanym z marynaty sosem i prażonym sezamem. Polecam też podać ćwiartkę limonki, aby można było skropić jej sokiem rybę. Do łososia świetnie pasuje orzeźwiająca surówka z ogórka lub salsa z dodatkiem owoców
Zawsze głodna!