ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:55/216)

Łosoś w słodkiej marynacie 162

właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie. Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu. Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie. Składniki filet ze skórą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miruna z grilla elektrycznego 217

rocznej i czteroletniej dziewczynki nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie wymyślnych potraw. Nie wyobrażam sobie jednak nie ugotować wartościowego obiadu dzieciom. Szczególnie z uwagi na roczną Maryśkę ryby przygotowuję bez panierki, a warzywa podaję przygotowane na parze. Przyznam, że gotowanie parowe jest też niezwykle wygodne. O ile ze starszą córką potrawy przygotowywałam przy użyciu parowaru elektrycznego(...)wybrać w jutrzejszym poście znajdzie wskazówki co do zalet i wad parowaru elektrycznego i nakładek na garnek. Bedzie też trochę o zaletach piekarnika z funkcją pary.  Składniki filet z miruny (ok. 900g) ulubiona przyprawa do ryb cytryna świeżo zmielony pieprz sól morska Sposób Rybę opłukać, osuszyć i  pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić

Kuchenne aromaty
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 163

Łososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem.   Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia

Kuchnia Pokoleń
Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli 225

oraz odrobiną masła. Folię delikatnie zawijamy, tak aby zakryła rybę. Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym. Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek. W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto.  Rukolę

ChilliJemy
Łosoś z piekarnika 163

Mój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam

Passions hobbies life
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 244

***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie

W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 235

Sezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone

W kuchni Karmel-itki
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 187

Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Fasolkę obgotowałam przez kilka minut na pół twardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłam. Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki. Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków. Piekarnik rozgrzałam(...)fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 182

pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz, a na nim układamy rybę.   Smacznego

BaRepas
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 275

warzyw. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w łódki. Dokładnie rozprowadzamy warzywa w marynacie. Odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C (grzanie góra-dół). W naczyniu do pieczenia układamy kawałki ryby i zalewamy je marynatą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej: z jednej strony – warzywa, z drugiej strony

OstryKęs
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 154

selera. Chipsy z selera robimy tak: seler kroimy na cienkie plastry, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, temp. 200 stopni, z włączonym termoobiegiem. Przepyszne danie warte uwagi! Gorąco Wam polecam! W zakładce RYBY na blogu znajdziesz całą masę inspiracji na dania z rybami

SMYKWKUCHNI
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 178

Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą

Monia miesza i gotuje
Dorsz smażony w curry 118

drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia. Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (do czasu pieczenia trzymać w zimnej wodzie aby nie ściemniały). Pieczarki(...)oregano i skropić oliwą. Wymieszać dłońmi i rozłożyć po całej blaszce. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać. Ziemniaki z pieczarkami wymieszać z porwaną bazylią i podawać razem z rybą oraz sosem pomidorowym

KUCHNIA POLSKA
Pstrąg łososiowy z chermoulą 191

pieprz - sól Przygotowanie ryby: Rybę myjemy, osuszamy, wykładamy do brytfanki/na blaszkę skórą do góry. Skórę nacinamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka(...)świeżej kolendry Przygotowanie chermouli: Na patelni prażymy nasiona kminku i kolendry. Następnie umieszczamy je w moździerzu z pozostałymi składnikami. Ucieramy całość na możliwie gładką masę. Chermoulę nakładamy na upieczoną rybę. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Wigilijny karp w galarecie 149

natka z pietruszki zielony groszek cytryna Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym(...)ilości wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie całość wystudzić. 2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania