ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:135/216)

Tofu jako al'a ryba p grecku 178

żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc.  Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem.  Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu.  Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę plasterków sera, kolejne 6 kawałków tofu i całość zakrywamy warzywami i posypujemy startym żółtym serem.  Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Mój pomysł na
Wrapy z łososiem i sosem chrzanowym 122

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekkie wrapy z wędzonym łososiem oraz rukolą. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli - ok. 250 g

Bez Cebuli
Ziemniaczany suflet ze śledziem 116

Kuchnia kaszubska  Składniki pół kg ziemniaków 3 żółtka 5 białek pół kostki masła 1 duża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże

R'n'G Kitchen
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 188

 Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było

W kuchni Karmel-itki
KOKOSANKI JAGLANE (BEZGLUTENOWE) 158

Wprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić

W kuchni Karmel-itki
PIECZONY CZOSNEK. 185

  Wydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek

W kuchni Karmel-itki
Bataty pieczone 169

Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.  Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków(...)dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami. Tak przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni

Kuchcik gotuje
Orientalny dorsz pieczony 135

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczonego dorsza w stylu orientalnym. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 350 g dorsza Do przygotowania marynaty będziemy

Bez Cebuli
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 158

    SAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A

Moja Książka Kucharska
Łosoś w sosie mango-jabłkowym z pikantną marchewką i ryżem 105

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja

Mienta blog
Fasolka z czerwoną cebulą, pomidorkami i balsamico winegret wg Aleex 147

domu, czuję jeszcze odrobinę wakacyjnej swobody. Pomaga w tym typowo letnia pogoda. Upały zniechęcają do długiego siedzenia w kuchni. Przygotowuję więc takie dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku. Jednym z tych, które ostatnio robiłam, jest fasolka z czerwoną cebulką, pomidorkami i balsamico winegret. Przepis przywiozłam z Londynu. Dostałam go od mojej koleżanki, Alicji (Alu – dziękuję) i dzielę się(...)Poddusić ok. 3 minut. 8. Dodać fasolkę. Wymieszać. 9. Zestawić patelnię z palnika. Przykryć i zostawić na kilka minut. 10. Podawać jako jarzynkę do obiadu. Świetnie smakuje ze smażoną rybą i ziemniakami z bazylią. Smacznego

W mojej kuchni
Bitki schabowe z ananasem 178

skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł(...)przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.    *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej,  wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną palmową koroną. W rzeczywistości składa się z wielu połączonych ze sobą owoców, które z kolei

Mia Cucina Sofieta
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 197

Jesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za

W kuchni Karmel-itki
Sałatka „łosoś w szuwarach” 148

Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 160

frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana(...)ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z łososiem na cieście francuskim 93

200 g łososia sok z cytryny 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka

Gotowanie jest łatwe
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 176

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki