American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z
KorniszonkiPieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki: dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka
Niespełnione zdolności kulinarneSłodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość
W kuchni Karmel-itkiAromatyczny, soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta z
Szalona Kuchnia Ewelinycałym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno(...)czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki
potrawyregionalnebulgur, czyli ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki(...)żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy 60 ml wrzącej wody. R odzynki moczymy
Smakowity Blog Kulinarnyczęść z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony(...)jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki
Karczma HonoriettyPyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing
Mango PapajaCałkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością
Szefowa kuchniJesień to moja ulubiona pora roku :) Kiedy już tylko zaliczę pierwsze wrześniowe lub październikowe przeziębienie (zapewne spowodowane przesileniem jesiennym) - potem jestem zdrowa jak ryba. Mój organizm tylko potrzebuje się przestawić na ciut niższą temperaturę i mniejszą ilość słońca. A zdrowie zapewniają mi jesienne warzywa i owoce. Wiecie, że papryka ma dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe(...)opcjonalnie)1 łyżka słodkiej paprykisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200°C. Pieczemy do czasu, aż skórka z wierzchu się zarumieni.2. Wyciągamy ostrożnie paprykę z piekarnika, wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykamy i czekamy kilka minut.Dzięki
W kuchni KatieKruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po
Przepisy Mikołajadowolnych proporcjach) sól 5 łyżek bułki tartej rozmieszane z 6 łyżkami wody 1 jajo dodatkowo bułka tarta to panierowania oliwa do smażenia kilka garści rukoli 6 bułek Zmieloną rybę przełożyć do miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę z limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą(...)Dodać drobno posiekany czosnek (ja ścieram na mini-tarce). Pastę wymieszać z sokiem z limonki, doprawić solą. Burgery Bułki przekroić na pół, podgrzać na suchej patelni lub podpiec w piekarniku. Na spód bułki nałożyć porcję rukoli, kotlet, posmarować pastą z awokado, nałożyć salsę i przykryć wierzchem bułki. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzbakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie(...)paski (o szerokości ok. 1 cm). Paski bakłażana bardzo obficie posypujemy solą, wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Sól wyciągnie z bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy
Poezja smakuPyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
Monia miesza i gotujeMałe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itki