Dorsz z miodem, cytryną i miętą, do tego kasza jaglana z suszonymi pomidorami, szpinakiem, czarnuszką do której udało mi się przekonać syna ;-) i dynią. Tak smacznie
kruche babeczkiZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiburakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej(...)przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem. Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 4 osób
kolorowotorcikowopostacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć. Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na
wyzwania kuchenneSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenneUwielbiam łososia i pomidorki cherry też - zwłaszcza te z mojego ogródka. Niestety na razie jeszcze są zielone, więc musiały mi wystarczyć te ze sklepu. Pyszne, trochę
Pasja SmakuKiedy tylko Karmel-itka natknęła się na stronę z TYM konkursem wiedziała, że weźmie w nim udział, że musi!Po pierwsze, a może nawet i
W kuchni Karmel-itkiPoza tym podoba mi się, że aktualnie mamy różne możliwości. Każdy znajdzie sposób odżywiania zgodny ze swoim światopoglądem, upodobaniami lub potrzebami. Jeden możne jeść mięso zwierząt, drugi tylko mięso ryb, a trzeci całkowicie wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego. Można ograniczyć się do roślin, albo pójść jeszcze o krok dalej i żywić głównie surowymi owocami. Jedno jest pewne, nie zawsze jest(...)obiadu oraz wsad do bułki. Wegeburgery z fasoli rządzą Spróbujecie? Print Wegeburgery z fasoli z guacamole Aromatyczne, sycące, pełne smaku i wartości odżywczych roślinne burgery z fasoli pieczone w piekarniku. Pyszne solo, jako dodatek frytek, sałatki lub obiadu oraz wsad do bułki. Course Na obiad Keyword burgery, fasola, fit, marchew, na zdrowie, płatki jaglane, suszone pomidory Prep Time 15 minutes
Fitsweet.me*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itkiW końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie
W kuchni Karmel-itkiWidzicie tę wiosnę? Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły? A to ciepło? :D Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMuszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek
mojewypiekiinietylkosamak bi tahina . Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka(...)więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko(...)takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu
głodny alergikCzasami przychodzą takie małe Duszki. Wiercą się w głowie, kręcą i mącą myśli,podsuwając to, co uważają za stosowne. Hm, a niekoniecznie jest.Czasami stworki te namawiają
W kuchni Karmel-itki