ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:141/216)

Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 292

Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 321

Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kalafiorowe gratin 219

często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji(...)łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 200 g sera, np. Gruyere, startego 75 g okruchów wczorajszego chleba naczynie do zapiekaniaPrzygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym naczyniu lub w metalowym sitku umieszczonym

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z łososiem i szpinakiem 197

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować.składniki:kruche ciasto250 g mąki

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 165

również dwa kolejne dni (a w tym roku nawet trzy, gdyż po Świętach jest niedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę(...)grzyby (wodę z grzybów pozostawiamy), liście laurowe i ziele angielskie oraz schab wraz ze wszystkimi przyprawami. Wlewamy wodę z grzybów i bulion do naczynia i umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i piekę schab jeszcze przez 10 minut. Gotowy schab podajemy z kapustą

Mango Papaja
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 194

Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały(...)rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki  przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu  na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pijany łosoś 187

Proste i szybkie w przygotowaniu danie na bazie soczystego, niezwykle aromatycznego łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje

Szalona Kuchnia Eweliny
Roladki z cukinii z kremowym serkiem i łososiem 180

Podczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto.  Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób

Taste Therapy
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 712

Składniki: olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 200

ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo(...)znam patent z fasolkami i obciążnikami ale zwykle z nich nie korzystam – ciasto obtulam folią aluminiową, dokładnie dociskając ( tak żeby brzegi też były owinięte) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę najpierw z folią ok 10 minut a potem zdejmuję folię i piekę kolejne 5-20 minut aż będzie rumiane 6) wyjmuję i jak się

Cooking for Emily
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 291

tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu soczysty(...)Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin

Karo in the Kitchen
Szarlotka babci 201

Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci

Korniszonki
Koreańskie sushi, czyli kimbap z grzybami portobello 181

sushi pokrojoną w kawałki. Jednak jest między nimi kilka różnic: ryż w sushi zaprawiany jest octem, natomiast do ryżu w kimbap dodaje się olej sezamowy. Typowe sushi zawiera surową rybę, podczas gdy na typowy kimbap składają się warzywa i proteiny zwierzęcego pochodzenia. W mojej roślinnej wersji łączę pysznie zamarynowane i upieczone grzyby portobello z soczystą słodko-słoną marchewką i chrupiącą(...)zalewamy dwoma szklankami wody i zagotowujemy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż ryż całkowicie wchłonie wodę. W czasie gotowania nie odkrywamy garnka i nie mieszamy ryżu. Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 175 stopni C. Grzyby obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. W naczyniu mieszamy składniki marynaty, zanurzamy w niej grzyby i układamy

Lamarida.pl
Paella z kurczakiem i konkurs Ballarini 195

Paella z kurczakiem to moja ulubiona potrawa hiszpańska. Wspaniałe danie jednogarnkowe, które przyrządziłam w żeliwnej patelni firmy Staub. Do tego dania żeliwna patelnia z dwoma uchwytami

codojedzenia
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 152

piekarniku do 160 stopni. Pisząc spokojnie, mam na myśli to, że nie musicie co chwilę zaglądać czy nic nie dzieje się z uchwytami. Zaręczam, po półgodzinnym wpatrywaniu się w piekarnik, podczas przygotowywania jednej z potraw, nic się nie wydarzyło. No i oczywiście to, że łatwo utrzymać ją w czystości, nawet bez zmywarki. Czy ma jakiś minus? No niestety(...)funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów  i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.   Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom. Jedno z wyzwań :) Teraz czas na Was :) Jeśli chcieli

Kuchnia w opałach