postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję(...)czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka adobo pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzDrożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Składniki: 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 100 g mleka 1 jajko 10 g masła 30 g cukru
Themo przepisyNie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian
W kuchni Karmel-itkiSzybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie
wesoła kuchniaDzisiaj pogoda nas dołuje. Pada. Trzeba sobie poprawić humor. Przez żołądek do serca, a jeśli już z sercem będzie w porządku , to cała reszta będzie ok
Z Kuchni Do KuchniPo raz drugi tata z łososiem :) ciasto francuskie 200 g łososia sok z cytryny oliwa 70 g pieczarek 1 papryczka chili 3 jajka sól pieprz 3
Gotowanie jest łatwecielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. 2. Ostudzone buraki wyciągamy z folii i obieramy ze skórki. Kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Serek kozi mieszamy z posiekanym szczypiorkiem
W kuchni Katieróżyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą(...)Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego
Kuchnia EllieNadeszła niedziela, mój dzień. Wolny od obowiązków, pełen relaks z czasem spędzonym z rodzinką.Jak w każdą niedzielę robimy śniadanie na bogato. Najpierw biegam, szybki prysznic
BaRepasGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkidorszowe wątróbki Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy(...)słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze 80-90 stopni. Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem, posypując je posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalneOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając
W kuchni Karmel-itkiprzyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego(...)skóry, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, położyć na folię aluminiową skórą do dołu i przyprawić z wierzchu pieprzem cytrynowym i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 9 - 10 minut. Po upieczeniu łososia zdjąć delikatnie łopatką, pozostawiając skórę przyklejoną do folii. W tym samym czasie ugotować ryż. Zagotować dwa razy tyle
Kuchcik gotujeDiamont jest system click-by-click, czyli odpinana rączka. Co nam to daje? Nawet dużo, bo zajmuje o wiele mniej miejsca w szafce niż klasyczne patelnie, wkładając patelnię do piekarnika zwykle wypinam rączkę i dzięki temu po upieczeniu potrawy patelnię wyciągam chłodną rączką, nawet nie muszę używać rękawicy. Cały system jest bardzo solidnie zaprojektowany, dzięki czemu z powodzeniem utrzymuje(...)dość ciężka jak dla mnie? Tym razem wybrałam patelnię prostokątną o wymiarach 30 cm x 26 cm. To był strzał w dziesiątkę, bo to jest idealny wymiar do smażenia ryb w całości, do zapiekania lazanii, ale przede wszystkim jest to idealny rozmiar dla mnie, bo spokojnie mogę ją utrzymać w jednej ręce i dla mnie osobiście jest niezwykle poręczna
Blondynka GotujeMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszna, niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem, chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to
Szalona Kuchnia EwelinyPiernikowe brownie. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g masła 5 jajek 100 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier
Themo przepisyjadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać się zdrowo zrobilam filety rybne zapiekane w jogurcie ,w naczyniu żaroodpornym . Wyszla bardzo delikatna i smaczna . No !! i niech(...)czosnku . Taka rybe pieczemy w 160 st. C około 15 minut . Po 15 minutach wyciagamy rybe, ukladamy na niej pieczarki i polewamy całość jogurtem naturalnym . Wkladamy do piekarnika i zapiekamy 20-25 minut w 170 st. C . Tak przygotowana rybe można podac z ryzem i surowka . Smacznego PS. Czas pieczenia zalezy od grubości fileta. Jeżeli filety
PychaDaniaTak, tak! Maliny.Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie racząmnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się
W kuchni Karmel-itki