dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną, oryginalną i różową rybną zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis(...)dorsza w naczyniu żaroodpornym. Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego pianę ubitą z białka jaja i wyłożyć na pozostałe warstwy zapiekanki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę
DietologTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na
Bulliomyślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko(...)wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika
I tu będę miała takie teKolejna propozycja na chleb z automatu, szybki i bez stresu. Tym razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej
Z Kuchni Do Kuchnidosłownie szczyptę soli, ucieramy do tego na tarce na tych najmniejszych oczkach paprykę. zakręcamy i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki i obtaczamy jest w panierce/zalewie. Piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia odcedzając je z tłuszczu i pieczemy około 30-40 minut(...)curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne, chroni serce… Lecznicze właściwości tej orientalnej przyprawy
ClauditteMissCookingwodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie(...)pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne ZdroweUwielbiam ten sposób pieczenia rybki. Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony.Składniki na 2 porcje:2 świeże pstrągi;pęczek
MiksturownikTruskawki tu, truskawki tam. I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam
W kuchni Karmel-itkiI znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt
W kuchni Karmel-itkiBananowe brownie. Thermomix przepisy. Składniki na bananowe brownie: 3 dojrzałe banany 200 g czekolady deserowej 150 g masła 3 jajka 90 g cukru 150 g mąki
Themo przepisyUwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki:350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram(...)cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka
Mango PapajaJesteśmy na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale my użyliśmy płaty. Test zdany ;) Składniki 1 kg karpia pół litra bulionu
R'n'G KitchenBardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku 5
VioletoweKucharzenieJakoś naszło mnie na twórczość. Miała być tarta z łososiem a wyszło takie coś ale dobre było. A do tarty jeszcze wrócę jak
Monia miesza i gotujejego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek(...)nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką ). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (termoobieg). Wyrośnięte bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Z wystudzonych bułeczek ściągamy liście chrzanu. Smacznego
PatiGotujeowoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące
W poszukiwaniu inspiracji