ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:123/216)

Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 152

piekły się 15 minut. Wcześniej sprawdziliśmy czy są upieczone 5. Obróciliśmy na drugą stronę polędwiczkę, która ponownie trafiła do piekarnika, tyle że do niższej temperatury 200 stopni. 6. Do piekarnika włożyliśmy warzywa 7. Przygotowaliśmy burgery, które zajęły miejsce polędwiczki, gotowej po 20 minutach pieczenia 8. Zagotowaliśmy wodę na ryż, kuskus, kaszę i makaron. 9. Podsmażyliśmy krewetki, do których po chwili(...)Warzywa Papryka czerwona Papryka żółta Cukinia Brokuł Marchew bio 2 sztuki Szpinak Pieczarki 250 g Brukselka 0,6 kg Rzodkiewki 2 pęczki Cebula 2x Czosnek 2 ząbki   Mięso, ryby Mielony indyk 400 g Filet z kurczaka 2x Polędwiczka wieprzowa 0,7 kg Krewetki olbrzymie surowe, mrożone 0,4 kg   Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona

Niedzielny kucharz
Przegrzebki w boczku 156

Szkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam!  Przegrzebki(...)przeciągnąć płaską stroną noża, aby plastry zrobiły się cieńsze). Przegrzebki owijać boczkiem góra - dół, nie dookoła. Przegrzebki owinięte boczkiem ułożyć na ruszcie i wstawić pod grilla (opiekacz, górną grzałkę piekarnika) na kilka minut aż boczek się przyrumieni, a przegrzebki nie będą surowe. W połowie pieczenia przegrzebki obrócić.  W międzyczasie na małej patelni roztopić masło i powoli smażyć, aby lekko

Codzienne Gotowanie
Łosoś pod pierzynką z sera korycińskiego z czarnuszką, suszonych pomidorów i koperku 133

Powiem Wam, że wyszło bardzo smacznie. Nadrobiłam moje zaległości jeżeli chodzi o ryby. Lubię, wszyscy lubimy, a można z nich wyczarować pyszne danie :-). Łosoś niestety jest teraz bardzo drogą rybą i kupuję go od czasu do czasu, bo moje dziecko za nim przepada. Resztę zje, ale musi przy tym trochę po marudzić :-). Jako dodatek kasza quinoa, mix sałat i czerwona(...)pomidory są w oleju i ładnie nam się po zmieszaniu wszystko połączy). 3. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód dajemy troszkę oleju). Na wierzch nakładamy naszą mieszankę. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy łososia i smażymy około 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego

kruche babeczki
Pieczone młode ziemniaczki 992

Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką(...)Blachę, bądź też inne naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ziemniaki.  Ziemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą - bądź też posmarować każdego ziemniaka pędzelkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ziemniaki i piec około godziny (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ziemniaka, jeśli będą to małe ziemniaczki to wystarczy 40 minut, przy większych nawet

na moim stole...
Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto 137

Kremowa zupa nie musi być nudna, ani przypominać papki dla niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.   Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka(...)mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki. W międzyczasie nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 10 minut, do momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki. Gdy ziemniaki się podsmażą do garnka dodajemy cebulę pokrojoną

Smakowity Blog Kulinarny
MUFINNKI Z MANDARYNKĄ 191

Jeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się

W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 218

Jesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutkunuci radio utwory Rollings Stones'ów.Przychodzi chwila słabości. Ochota na

W kuchni Karmel-itki
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 173

cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim(...)Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy parówkę i ciasno zwijamy w taki sposób, aby przy obu końcach parówki zostało

mojewypiekiinietylko
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 478

sprzedawczyni w supermarkecie pytała się mnie, co to jest i co z tego robię :) Z Mężem bardzo lubimy anyżowy smak tego warzywa, który świetnie komponuje się z daniami z ryb, np. w tym prostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food , gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety(...)pół pęczka posiekanej natki pietruszki sok i skórka otarta z 1 cytryny opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych oliwa 4 filety z łososia sól, pieprz 200 g pełnoziarnistego ryżu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części

Chilli Czosnek i Oliwa
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 195

cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim(...)Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy parówkę i ciasno zwijamy w taki sposób, aby przy obu końcach parówki zostało

mojewypiekiinietylko
BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU 127

Przepis pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków

Kuchnia MagdaLeny
Polędwica z dorsza z pieca 158

Delikatna, aromatyczna, z ziarenkami pieprzu i kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami

Zasmakuj Kuchni
Pita 154

warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. *Przepis pochodzi(...)oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś pod kołderką i frytki z batatów 144

Hej :)) Po pięknym weekendzie tydzień zaczął się nam deszczowo i chłodno :( Jak ja nie lubię takiej pogody w kratkę. W jeden dzień idzie się udusić, a

kruche babeczki