diaboliczny śmiech: „buahaha”, czy jakoś tak :D). Molwa serwowana na purée ze szpinaku z czarną soczewicą tak bardzo mi posmakowała, że musiałem to powtórzyć we własnej kuchni! Rybę podmieniłem jednak na łatwiej dostępnego halibuta, którego delikatny maślany smak równie dobrze tutaj pasuje. To danie to pochwała prostoty, a jednocześnie szczypta elegancji w oryginalnej formie podania. * SKŁADNIKI na 2 porcje(...)solą do smaku. Halibuta przekrój na 2 kawałki, umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie smaż po 2 minuty z obu stron na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Na talerze wyłóż purée, następnie czarną soczewicę, a na górę halibuta. Na wierzch ryby zetrzyj skórkę ze sparzonej wrzątkiem limonki, możesz również delikatnie skropić sokiem. Podaj z plasterkami rzodkiewki
Food Squarepomidorków koktajlowych - pół cytryny - sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich) - oliwa do smażenia Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny (pamiętamy, aby przyprawić rybę także od środka). Przyprawioną rybę odstawić na bok. W tym czasie pokroić warzywa, cebulę i czosnek drobno posiekać i jako
Cook&Lovemoździerzu)- można pominąć. WYKONANIE Filet ryby oczyszczamy z ewentualnych ości, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Soczewicę płuczemy na sicie. W średnim garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty, nie rumienimy. Dodajemy soczewicę, różyczki(...)marchewkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili. Opcjonalnie także nasionami kopru włoskiego. Smażymy 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut. Ponownie zwiększamy ogień, dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Dodajemy kawałki ryby, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Gotujemy 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby
cool and mintyziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę sól pieprz cukier 1/2 pęczka kolendry, posiekanego Umyte filety z ryb dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Całość smażymy razem przez chwilę, następnie dajemy białe wytrawne wino lub bulion, odparowujemy. Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla(...)całość gotujemy jeszcze około 10 minut (ziemniaki muszą zrobić się miękkie). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec do zupy wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 4-5 minut (nie mieszamy, aby nie uszkodzić filetów!). Gotową zupę nalewamy na talerze, dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego
Marder&Marder ManufactureŻeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków(...)rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki
Maślane ciasteczkosmaku sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 7min od zagotowania wody. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy
Gotowanie jest łatweŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso. Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu(...)kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się podsmażona
Moja Książka Kucharskachwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe(...)warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe
greenscarffiletów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut
Kardamonovysmaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować
Stare Garyniż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp z piekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki) 1 cebula 1 cytryna 1 szklanka mleka(...)naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSilverCrest. MOC : 800W – miksowanie / 1000W – gotowanie CO ROBI: smaży – gotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy(...)miksującej wrzucamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz połowę papryczki chili, zamykamy pokrywę, naciskamy TURBO – otrzymuje drobno posiekane warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy, naciskamy ANBRATEN ( funkcję podsmażania ) i całość smażymy ok. 3-4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serek topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość
Ostra na SłodkoTradycyjna, szybka i smaczna surówka. Znam ją z dzieciństwa, podawana była zawsze do obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki
Zasmakuj Kuchniłyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2) 5 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ziela angielskie garść rodzynek (opcjonalnie) sól Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki
zadanie-gotowaniepanierki do ryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i maczać najpierw
Moje domowe kucharzenieparze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać i polać rybę, odstawiając
Tradycyjna KuchniaSkładniki: -filet z mintaja -kucharek -mąka -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze części i posypujemy delikatnie kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła
Taste Therapyhiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty Curry przepis tu 500 ml.mleka 1 puszka mandarynek lub 3-4 świeże olej kokosowy do smażenia 10 dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz biały ********************************************** Na patelni Rozpuścić masło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki
Pyza i Surówkapatelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE
zabawa smakiem