ryba smażona - 4845 przepisów (strona:137/323)

Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 151

owalnej patelni nie macie, trzeba będzie poradzić sobie z dużą okrągłą patelnią i przesuwać rybę by równomiernie się podsmażyła. Na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć więc karpia, tak by skórka nabrała złoto-brązowego koloru. Wyjąć karpia z oleju i przykryć folią aluminiową. Na pozostały ze smażenia olej wrzucić posiekaną cebule, starty, imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, chili, anyż i pieprz seczuański(...)wody. Po dodaniu płynnych składników sos zagotować, zmniejszyć ogień i zanurzyć w nim karpia. Dusić karpia w sosie przez ok. 15-20 minut, w połowie duszenia delikatnie by ryby nie uszkodzić, przewrócić ja na drugą stronę.W tym czasie sos się zredukuje. Ilość wody wody dodanej do sosu, zależy od tego jak intensywny w smaku chcemy mieć sos. Po lekkim

Sztuka gotowania w/g Samiry
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 165

ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe  250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie kotlety z selera 192

Składniki: 1 seler 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli woda olej do smażenia kolory pieprz, sól   do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka(...)pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: 1. Seler obrać, umyć, pokroić

Mój pomysł na
Dorada pieczona w papilotach 173

minuty, a następnie wyciskamy do nich czosnek i smażymy kolejną minutę. Wlewamy białe wino i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażamy ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy tymiankiem. płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem. Rozwijamy 2 lub 3 (w zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy

Poezja smaku
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 170

Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Zwiększamy ogień i do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy krótko, do momentu, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Odstawiamy z ognia

cool and minty
Steki z tuńczyka podane z makaronem z warzywami w sosie serowym + kilka słów o zakupach we Frisco.pl 132

serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje będą smaczne(...)osuszyć na ręczniku papierowym. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym, natrzeć nim steki. Odstawić na 20 minut. Smażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron po ok.  3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego

Fabryka pomysłów
Ryba po grecku 731

ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis ) 1 1/2 szkl wody 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. 2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. 4. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa

Gotowanie...to proste !
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 171

smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie(...)odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie).Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną.Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie minutkę

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie opiekane w zalewie octowej 171

digotuje.blogspot.com   Coś dla miłośników śledzi.  Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić.     1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej(...)ziela angielskiego   3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron).  Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić

Di gotuje
Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem 159

Chudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że

Kierunekuchnia
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 163

Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety

Moje Kuchenne Rewelacje
Flądra z patelni 120

flądra 1 szt na osobę sól pieprz tymianek mąka tłuszcz do smażenia cytryna Flądrę myjemy, i jeżeli posiada wierzchnią czarną skórę to zdejmujemy ją.  Solimy

Gotowanie jest łatwe
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 128

serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania