razem z cebulą. Szczypiorek siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz. Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z warzywami. Smacznego
ChilliJemycienkie paski. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z mąką, jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. 2. Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie w bułce z mąką, ponownie w jajku i bułce z mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, przez około 3 minuty z każdej strony
Szefowa kuchnizalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć(...)Wrzucić cebulę i plasterki cytryny. Oprószyć solą. Podsmażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie i zacznie brązowieć. Wlać wino, dodać oliwki i pozostały tymianek. Chwilę poddusić pod przykryciem. Przygotować rybę. Filety rybne opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Króciutko obsmażyć na oleju (na drugiej patelni) z obu stron. Rybę ułożyć na cebuli
Pełny talerzważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokoło 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchniaciekawości zaleje go zalewą octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele angielskie 6 liści laurowych
Jadło i czytadłoKöttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso
Smakowity Blog Kulinarnywstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę
Kulinarny karnet Christopherakostkę i lekko podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb. Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smakuoliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny. SKŁADNIKI : 1 karp około 1,5 kg sól pieprz cytrynowy 1 cytryna olej do smażenia(...)Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Następnie pieczemy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni. Kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 25-30 minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem
Kulinarne Fantazje MarioliBułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce
Magiczne Życie Martymożna trochę przesiekać nożem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić. Masę włożyć na 30 minut do lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju. Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne warzywa
Przepisy Mikołajabiwak pod namiotem to już wspomnienia z cyklu ,, przed wojną " ale miętus jest , patelnia jest -więc smażę. A że przy takim gotowaniu czasem rąk brakuje to zamiast gotować ziemniaki przygotowałam makaron ryżowy tagliatelle ( już dawno sprawdziłam , że doskonale pasuje do ryb). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipstrąga lub innych ryb okazuje się , że po podzieleniu na porcje są one za duże. Oczywiście można by takie większe podać .Ale u mnie jest tak , ze dokładnie wiem ile każda z nas zje i jak zrobię większą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie jak potrzebuje a odkrojone kawałki smażę obok i wykorzystuję
Buniabaje w kuchnifiletów tilapii (lub innej ulubionej ryby), cytryna, sól, czarny pieprz (świeżo zmielony). Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa (dobrej jakości), 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko. Dodatkowo: olej do smażenia. Już od jakiegoś czasu chciałam wykorzystać ten przepis, ale podchodziłam do niego jak do jeża :) Bałam się, że smak(...)piwa będzie przebijać. Ale wiecie co...? Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. Nic nie czuć piwem. A ciasto wokół ryby jest puszyste i lekko chrupiące. Pycha. Polecam! Ważne jest w tym przepisie, żeby piwo było dobrej jakości (lepiej na tym nie oszczędzać :) ) i otworzone tuż przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli filety są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Polać je sokiem
Świat Domowej Kuchnijest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie. Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-( Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?! Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy
Walijskie Pichceniemieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę . Ocet jabłkowy ,miód i oliwę(...)połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie ,aż powstaną granulki wielkości ryżu
mojej kuchnimieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę . Ocet jabłkowy ,miód i oliwę(...)połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę. Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie ,aż powstaną granulki wielkości ryżu
w mojej kuchniOwoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże
Kulinarne przygody GatityPrzepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem. Delikatna wersja łososia o owocowym smaku. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniurozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego) odrobina startej gałki muszkatołowej liść laurowy(...)już wcześniej ugotowany ale niekoniecznie) 2 ząbki czosnku Filety kroimy na mniejsze części. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na parę minut po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na oleju rozgrzanym z masłem. Naczynie do zapiekanek lub żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim filety. Na usmażone filety wykładamy liście szpinaku i drobno posiekany czosnek. W rondelku rozgrzewamy
sierotka maRysia w kuchni