ryba smażona - 4845 przepisów (strona:144/323)

Ryba zapiekana w porach 141

śmietanki 30 % olej do smażenia masło do posmarowania formy Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pora pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pora aby zmiękł. Doprawić dobrze do smaku solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć kilka kawałków ryby. Następnie na rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu

Monia miesza i gotuje
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 146

przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie warte spróbowania i zapamiętania, gdyż jest to świetny sposób na niebanalnie przygotowaną rybę. Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne. Składniki: 500 g kapusty(...)oleju. Posól i popieprz dorsza, zapanieruj w mące. Wykładaj na patelnię i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu – po około 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż na dnie dorsza. Zasyp rybę kapustą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 40 minut. Artykuł Piątek: Bigos

Niedzielny kucharz
Pstrąg w rozmarynie 126

mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu.  Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie.  Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli.  Dzisiaj jednak podam(...)świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć.  Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić w plastry

Garniec Magalie
Azjatycka sałatka z łososia i ogórka 146

Czasami mam ochotę na coś lekkiego – sałatka z łososia i ogórka jest wtedy doskonałym wyborem. Dzięki rybie jest sycąca, zaś dzięki ogórkowi bardzo orzeźwiająca i lekka. Gdy zostanie mi ryż z poprzedniego dnia (a to zdarza się często), to sałatkę przygotowuję w kilka minut. Nie ukrywam, że najbardziej lubię ją jako lunch do pracy. Jest idealna do zapakowania(...)mówi nazwa, wystarczy smażyć tylko jedną minutę. Sam łosoś Mowi jest ostatnio coraz popularniejszy – znajdziemy go nie tylko w sklepach, ale także podawany jest w dobrych knajpach i restauracjach. Czym różni się Mowi od zwykłego łososia norweskiego? Przede wszystkim sposobem hodowli. To hodowla w pełni zrównoważona i zaprojektowana tak, by ryby miały warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Zarybienie

Poezja smaku
Sos na ciepło do ryby, którego musicie spróbowac 141

Delikatny i rozpływający się w ustach sos na ciepło do ryb, którego Wam gorąco polecam. Pierwszy raz jadłam go w tym roku na wigilii pracowniczej, postanowiłam zrobić taki w domu, w oryginalnym wyczułam śmietanę i serki topione, wcale się nie myliłam, wyszedł identyczny. Wszystkim smakował ze smażoną miruną, myślę, że będziemy przyrządzać go znacznie częściej niż tylko na Wigilię. Składniki(...)razie problemów można całość połączyć blenderem. Przyprawić pieprzem, dodać brokuł postrzępiony na drobne kawałeczki, całość w razie potrzeby zagęścić startym na tarce żółtym serem. Gotowym gorącym sosem polewać ryby

Kuchenne aromaty
Paluszki rybne – czyli ryba na obiad ! 189

ryba na obiad ! Paluszki rybne czyli ryba na obiad.     Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające(...)kolejne paluszki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Obracamy je delikatnie na patelni dwoma łyżkami. Potem wyciągamy i odkładamy na chwilkę na deskę wyłożoną papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe !    Z podanej porcji mi wyszło 15 sztuk.    Paluszki rybne – czyli ryba na obiad

Kuchnia na wzgórzu
Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym 135

miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Czosnek obieramy.   Rybę myjemy, łuski zeskrobujemy ostrym nożem i jeszcze raz dokładnie myjemy. Duże kawałki dzielimy na ładne filety – dobrze aby wszystkie kawałki miały podobną wielkość, wtedy upieką się w jednym czasie. Osuszamy(...)smażymy przez minutę mieszając. Następnie dodajemy szpinak i smażymy do chwili gdy całkowicie zwiędnie. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2 minuty. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Do sosu wkładamy kawałki łososia i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, aby ryba się zagrzała.   Gotowe danie od razu podajemy

Smaczna Strona
ZUPA RYBAKA 88

cebule 2 pietruszki 1/3 selera 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz) 10 kulek ziela angielskiego 5 listów laurowych puszka pomidorów krojonych / 400 g 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 suszone papryczki  chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę(...)dodajemy ziele, listek i paprykę, chili i cebulkę. Gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Do wywaru wkładam, pokrojoną na kawałki rybę i trzymam na gazie 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodaje posiekaną natkę pietruszki

KuchcikoweLove
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 124

więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko(...)stosunkowo taniego świeżego ananasa i świeże krewetki w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponieważ wciąż brakuje nam zaufania co do jakości mięsa w dyskontach, ominęliśmy to stoisko, kierując się do ryb. Kupiliśmy dwa świeże pstrągi i dwa wędzone (tuszki, nie całe ryby). Potem przejrzeliśmy internet w poszukiwaniu ciekawych pomysłów i przepisów, spisaliśmy listę potrzebnych składników i tak powstał jadłospis na cały tydzień

Niedzielny kucharz
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 163

Składniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 274

cytryny. Kalafiorowy ryż możecie też wykorzystać do swoich ulubionych wytrawnych ryżowych zapiekanek – nie trzeba go wtedy smażyć czy gotować, dodajemy tak, jak jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania.   Mogłoby się

Karo in the Kitchen
Bakłażany alla parmigiana wg Jamiego Olivera 170

Dzięki smażeniu bez tłuszczu bakłażany nie są tłuszczem przesiąknięte, jak to czasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym.  To klasyczny przepis na bakłażany  z  północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z  tej  strony Składniki

Stare Gary
Kule jaglane smażone ala arancini 143

ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia

AZgotuj!
Kotlety rybne z bekonem. 124

ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania