ryba smażona - 4845 przepisów (strona:105/323)

Smażona polędwica z dorsza i zielony makaron 235

Bardzo lubię smażoną polędwicę z dorsza, bo to pyszne i delikatne mięso, zwłaszcza, gdy wiadomo jak z nim postępować. Nie potrzebuje wielkich zabiegów, a jedynie delikatnego

Pasja Smaku
Rybka smażona 141

mąka pszenna bułka tarta olej  Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem, lubczykiem,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z łososiem i jajkiem poszetowym 188

Sałatki na obiad to zdecydowanie moje ulubione dania w styczniu. Przyrządzam je szybko z dużą ilością zielonej sałaty, warzyw lub rybą jak sałatka z łososiem. Do sałatki można użyć smażonego łososia. Podobną sałatkę robię z wędzonym łososiem . Do tej ugotowałam równieć jajko w koszulce czyli jajko poszetowe. Jestem zwolenniczką jajka na miękko ale jajko poszetowe lubię jeszcze bardziej. Kiedy

codojedzenia
ryba z szałwia 152

kawałki. Każdy kawałek posolić i popieprzyć .Cukier i proszek musztardy dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masło roztopić na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnie kłaść rybę obtoczoną w musztardzie z cukrem-przed samym smażeniem to robimy-i smażymy do zarumienienia. Do masła dodajemy listki szałwi . Podawać z ziemniakami, ryżem bądź gorącą bagietką

w mojej kuchni
Paella marinera 159

Podjęłam wyzwanie Ramy :"Smaż jak szef kuchni..." i postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego i po mojemu ,jak zwykle zresztą opierając się na intuicji, dobrej pamięci i

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 151

propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne będą

Smak mojego domu
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 174

marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
ETERNO- współpraca 146

grillowanych dań.  Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw.  Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: cukier, sok z cytryny, woda, zielona herbata 2,5%.  Butelki szklane

ClauditteMissCooking
pstrąg smażony 229

Rajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga  mąka do obtoczenia oliwa do smażenia  sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko

na gazie
Pieczony karp 148

Lżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą do ryb. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce miodu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut (aż się skórka

Zainspirowana w kuchni
Zębacz z sosem tatarskim 352

szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim   I z smażonymi warzywami.Smacznego

Smaki Edyty
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 173

osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą.Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy

Smaki Edyty
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 218

panierki * mała cebulka * pół łyżeczki ostrej papryki * odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku * sól * olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać

Zrób to smacznie
Kotlety rybne z tymiankiem 181

wiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak zwykle zadecydował o użyciu go ( tymianku). Po prostu podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas(...)drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę za pomocą

Buniabaje w kuchni
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 175

samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka(...)stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut

W kuchni Karmel-itki
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 160

cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą(...)wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
Łosoś w maku 134

dosypać). Porcje łososia dokładnie panierujemy w maku. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego

mojewypiekiinietylko
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 139

smaku pieprz cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo

Na Ciasteczkowych Papierach
PLACKI Z RYBĄ 174

Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!. 60 dag.dorsza 1 kg.ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa papryka ostra olej do smażenia gęsta śmietana i szczypiorek do smaku ****************************************** Ziemniaki obieramy(...)płuczemy ,ścieramy na tarce o małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cytrynowy pstrąg smażony na maśle 207

Bardzo smaczna, cytrynowa ryba o maślanym smaku. Siła tkwi w prostocie , pieczony pstr ąg nie smakuje mi tak bardzo jak smażony. A jeśli usmażyć go na maśle to już w ogóle nie bo w gębie. :-) Nie przeszka dza mi już wtedy nawet mozolne wybieranie ości (zazwyczaj wybieramy filety). ; -) Pstrąg to r yba niedroga a naprawdę smac zna i godna polecenia(...)dzwonki.  2. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki pstrąga dokładnie obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia

Szefowa kuchni
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 177

miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.  Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące.  Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.  Marchewka(...)piekąc je przez około 20-25 minut.  Dodajemy po cząstce cytryny, a dla dorosłych może być jeszcze piwo do picia ;) dla dzieci kompot :)  Na talerzu dajemy rybę, ziemniaki i marchewkę z groszkiem:) U mnie ten obiad zniknął w ciągu kilku chwil i było wołanie o dokładkę :)    Smacznego !    Fish and chips czyli angielski obiad

Kuchnia na wzgórzu
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 127

przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część(...)dosładzamy odrobinę do smaku (uwaga, żeby nie przesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy z gazu. Doradę smażymy z obu stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją

Kuchnia po mojemu
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 141

zapiekania. Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki. Smacznego! English version Carp

karmelowy
Tapas. Boquerones i pimento de padron - świeże sardele i papryczki smażone w głębokim tłuszczu 188

Kiedy spotykamy się z przyjaciółmi żeby pogadać i napić się wina czy piwa dobrze jest także zjeść coś dobrego. Dania na przekąskę nie muszą być pracochłonne

Smaczna Pyza
Dorsz pieczony na ryżu z warzywami 100

talarki lub piórka. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć paprykę z cebulą do zeszklenia. Dodać plasterki cukini, smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię wyłożyć ryż, całość dokładnie mieszać. Rybę przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody).  Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż z warzywami. Na wierzchu ułożyć kawałki

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania