ryba smażona - 4845 przepisów (strona:98/323)

Zupa rybna 183

tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam

Proste Potrawy
Flądra w sezamie 120

jajo 2 łyżki oleju sezamowego sok z 1 limonki 3/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Flądry oczyścić, umyć i osuszyć czystą ściereczką lub mocnym ręcznikiem papierowym. Sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 15 minut do lodówki. Mąkę wysypać na talerz(...)Przygotować dwa głębokie naczynia. W pierwszym roztrzepać jajko z 2 łyżkami oleju sezamowego, a w drugim wymieszać bułkę tartą i sezam (oba rodzaje). Rybę obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać

Pełny talerz
Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku. 173

wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą.  Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym  oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Osobiście życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
KARP SMAŻONY 148

  Przepis na smażonego karpia miał się pojawić jeszcze przed świętami,ewentualnie zaraz po nich.Niestety,natłok obowiązków spowodował,że biedne rybki nie doczekały się sesji fotograficznej

Niespełnione zdolności kulinarne
Krewetki tygrysie z patelni 130

Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką to najszybszy i jednocześnie najlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza.Składniki na 1 dużą porcję:15

wyzwania kuchenne
Kotlety z wędzonej ryby 141

polecam rybę po genueńsku  lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany(...)szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane. kotlety z wędzonej ryby

O kuchni z uczuciem
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 147

wrzucamy połamaną czekoladę ( białą i Czekoladę gorzką klasyczną Goplana ) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy posiekany ser pleśniowy, estragon i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Rybę skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką cytrynową. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba

Ostra na Słodko
Makrela po brazylijsku 176

uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok. Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przyprawy: Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie

Smaki Brazylii
Rybna przygoda 167

prawdziwie wodna przygoda. Coś co wodniki-szuwarki lubią najbardziej. Uczestnicy jak zwykle dopisali gwarantując wspaniałą atmosferę. Celem tych warsztatów było odmienienie zwykłej metody na przygotowanie ryby oraz poznanie rodzimych gatunków. Coś innego niż zwyczajowe smażenie w panierze.  Jak zwykle dużo cennych uwag prowadzącego, które Hońka zapewne wykorzysta. Wiadomo, że w domowych pieleszach nie będę używać syfonu do robienia pianek

Karczma Honorietty
Wigilia Świętego Mikołaja 116

innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja

Cztery Fajery
Fish and chips z pieca 126

się od razu piec. Grill, pod który trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze! Patent na złocistą panierkę Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić

Niedzielny kucharz
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 263

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb

Monia miesza i gotuje
Stek z rekina. 139

oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania