sklepie zawierają w swojej panierce bardzo dużo tłuszczu. Te, które przedstawię Wam poniżej też zawierają tłuszcz, ponieważ smażone są na oleju, ale jest go znacznie mniej! Poza tym mam pewność, że pod panierką kryje się nie 70% a 100% ryby . Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki(...)stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, jeśli paluszki są grube, to również smażymy ich boki. Ja jeszcze na tym etapie lekko solę usmażoną już
Anielska Kuchnia Anilodówki. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny przesmażyć do miękkości pokrojoną w pół plasterki cebulę. Do garnka wlać ocet, wodę, olej, keczup i koncentrat pomidorowy. Dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać(...)przesmażoną cebulkę, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i plastry korniszonów. Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia i przestudzić. W dużej misce układać warstwami zalewa-ryba-zalewa-ryba. Odstawić do przegryzienia się smaków
VioletoweKucharzenieLubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem. Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 2 pstrągi tęczowe świeże polecam z KLIK sok z cytryny pieprz cytrynowy sól masło KLIK koperek Pstrągi ( moje(...)były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz) Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki) po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki zielonego
Takie tam pichcenieryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu(...)rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli że łatwo podzieliłaby się na kawałki. Uważamy żeby nie smażyć zbyt długo bo zrobi się sucha. Następnie na tej samej patelni przystępujemy do zrobienia sosu pomidorowego, możemy odlać trochę tłuszczu jeśli go nie chcemy. Na patelnie nalewamy około 1/3 szklanki wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Dokładnie go rozrabiamy, dodajemy przyprawy (ilości przypraw
Tanie przepisy studenckieNiespodziewanie dostałam świeżego, wypatroszonego szczupaka, wielką, blisko 2-kilogramową rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży
Taste Of My DayFilety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach papierowych. Każdy filet dzielimy na pół, co ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać(...)filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki kroimy na 4 części. Cebulkę drobno siekamy
ClauditteMissCookingsposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego. Właśnie z myślą(...)pulpecikami z karpia. Na pewno jest troszkę więcej pracy niż podczas standardowego smażonego, ale efekt jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży
Codzienna kuchnia niecodziennawymieszać, dodać olej lniany i przyprawić solą i pieprzem. Rybę przyprawić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3 minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku
Trufelkowooddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki
Fabryka pomysłówtuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/ dodać cebuli
W Mojej Kuchni Lubięnormalnie jest kulinarną petardą! Mój syn miał problem z określeniem jak mu smakuje ten obiad. Dopytywał co to za sos, stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową(...)czemu nie musiałam się martwić, że ryż mi wystygnie. To teraz bierzemy się za rybkę. Rybkę miałam już przyprawioną. Na rozgrzanej patelni rozgrzałam sklarowane masło i smażyłam kilka chwil obracając co chwilę. Przesmażoną rybę położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok. Włączyłam piekarnik i nastawiłam go na 160 stopni. Na drugiej patelni przesmażyłam posiekaną cebulę, wlałam bulion
Blondynka Gotujejajka 100 g migdałów (płatki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia Sos rodzynkowy: 100 g rodzynek 250 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka schłodzonego masła Dodatkowo: kasza owsiana lub inna Rybę myjemy(...)osuszamy ręcznikiem papierowym, jak mamy filet kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym ogniu, tak aby migdały się nie przypaliły (często przewracamy), a ryba nie była surowa. Rodzynki moczymy w winie. Do rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy tak, aby powstał karmel (ja dałam ciut wody), następnie
kruche babeczkizawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta
Moja Delicjawstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób
Buniabaje w kuchni