Racuchy/ placki z cukinii 186razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z kwaśną śmietaną lub z rybą w pomidorze
Tradycyjna Kuchnia
Rybna potrawka z ryżem i warzywami 243łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Rekin z pieczonymi batatami 200rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec
MarciochaKucharzy
Placuszki gryczane z makrelą i słonecznikiem 196wszystko połączyć, aby powstała gładka masa. Dodać posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym
Kulinarne Inspiracje
Pstrąg z patelni 187sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już
W SMAK
Święta, święta, święta 242przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą i grzybami8. Kapusta postna (później powstaję
NA MOIM TALERZU
PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 185Pstrąg to jedna z tych ryb, które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej.Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.A jeśli
Ostra na Słodko
Dietetyczne filety z dorsza w ziołach - filetti di pesce alle spezie 220Bardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią ważny element naszej diety. Zwykle są spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się dla wszystkich osób
zielonacukinka
Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem 282całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków.Smacznego
Smaki Edyty
Okrasa z wędzonej makreli 188pozostałego masła należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu masło rozpuszczamy na patelni, na chwilę zwiększamy płomień i chwilę smażymy aby masło się zrumieniło. Nie bójmy się że popsujemy potrawę, takie masło nadaje całkowicie odmienny aromat potrawom. Rybę mieszamy z pozostałymi składnikami: utartym masłem, śmietaną i dymką, wlewamy brązowe masło, doprawiamy do smaku solą i chilli w młynku. Masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Norweskie ciasto z łososiem 225choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego
Przysmaki Karolki
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 262Składniki: opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki papryki słodkiej i chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła
kulinarnyswiatdomi
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 189przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego! SKŁADNIKI (2 porcje) chrupiąca ryba 2 polędwiczki z dorsza 2 łyżki mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz sól puree z zielonego groszku 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki) 2 cm świeżego imbiru(...)Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund
DefinicjaSmaku
RYBA PO GRECKU 1180koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę. Por w półtalarki - podsmażamy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler(...)podlewamy wodą i dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami
Walijskie Pichcenie
Ryby w zalewie pomidorowej 414kolejna potrawa wigilijna, która jest tradycją w naszym domu, wszyscy bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ . SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą, całość zalewamy gorącą zalewą A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego
Kuchnia Beaty