filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać sok z jednej cytryny, pieprz, posiekane zioła. Cebule i cytrynę pokroić
BullioOgórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną rybę, posiekany szczypiorek i ogórek. Wbić jajko, przyprawić do smaku, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Namoczyć w wodzie
Tradycyjna Kuchniaszklanki mąki -2 jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet z dorsza myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet, koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz zagotować w garnku. Warzywa: Ogórki
Magia jedzenia.siedzenie, dekoracje wnętrz i …ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł ). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda…. Tomek i Karolina(...)tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin
Qlinarnie i QlinarnieSandacz - nie lada z niego rartytas, szczególnie ceniony przez smakoszy. To największa ryba słodkowodna. Jego mięso jest bardzo smaczne, praktycznie pozbawione ości, nadaje się do przyrządzania na wiele sposobów. Najlepiej smakuje sandacz smażony. Dobrze łączy się z wieloma dodatkami. Do wykwintnego sandacza powinno podawać się szampana lub przynajmniej wytrawne białe wino. Tak szlachetna ryba broni się sama wyrafinowanym smakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać
Kulinarny karnet ChristopheraŚledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też(...)inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów śledziowych sól i pieprz mąka do oprószenia olej do smażenia sos: 1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima) 2 większe cebule 5-6 dużych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki soli 3 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę
Kopystką po garachZajadałam się jak szalona, pyszna. Bardzo sycąca, śmietana mleczko kokosowe, ale tak ma być. Nie wszyscy muszą liczyć kalorie. Do garnka dodać masło i mocno rozgrzać
Kuchnia Pokoleńgulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta tymianku szczypta oregano na bliny 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze. Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać wodą i dusić do miękkości, Dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu
Gotowanie jest łatweIdealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze ości to oczyścić z nich filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym. Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Pokoleńszklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki ciętego szczypiorku Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju, studzę i delikatnie palcami rwę na kawałki. Kapustę szatkuję, awokado i ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę
kawawszklanceDuszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego(...)osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę z pieczarkami i natką pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi przekładamy
Smakowite Daniamłodym narybkiem.Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej(...)zamiast śmietanyredukuje nie tylko kalorie, ale również tłusty posmak. Odrobina pomidorowej nuty zmienia smak, zachowując serowość.Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie, a udusi na idealną. Poza tym, nie dodajemy tłuszczu,który dodany być musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni. DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby
W kuchni Karmel-itkiJeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli , wędzony w tradycyjny sposób, a nie na zimno – metodą przemysłową. W menu najwięcej wykorzystaliśmy warzyw(...)cukier ładnie zbrązowieje. Przepis na sałatkę ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek – Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Ten przepis wymyśliłem jeszcze w czasach kiedy rzadko przynosiłem do pracy jedzenie z domu i kiedy w końcu znudziły mi się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedłem wtedy do sklepu, kupiłem wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekałem w zakładowej kuchni
Niedzielny kucharz