Dorsz pod cebulowo- serową pierzynką 268Pomysł na takie przygotowanie dorsza pojawił się w mojej głowie dopiero w momencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie mam w lodówce postanowiłam
Kuchnia w czekoladzie
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 212Świetny na dietę Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim klientom(...)mięsa, doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor. 3. Jak jeść? Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny
ClauditteMissCooking
KOKOSANKI JAGLANE (BEZGLUTENOWE) 218Wprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itki
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 202Chodziło za mną ciastko.... Oj chodziło.... Ale nie słodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE
VioletoweKucharzenie
Ziemniaki z rozmarynem 170albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki w słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki(...)duże i twarde można je połamać. Powinny przykryć całe ziemniaki. Około 8 gałązek na średniej wielkości naczynie. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na około 20-30 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Trzeba do nich zaglądać, żeby się nie spaliły i od czasu do czasu sprawdzać, czy są miękkie. Czosnek
KasiaiKrzysiu.pl
Bananowe brownie 403Bananowe brownie. Thermomix przepisy. Składniki na bananowe brownie: 3 dojrzałe banany 200 g czekolady deserowej 150 g masła 3 jajka 90 g cukru 150 g mąki
Themo przepisy
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 341Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina
Szczęśliwa kuchnia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 370Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś w cieście z twarożkiem i szpinakiem 209Ten rok chyba był najgorszy w mojej blogowej historii. Nie miałam zbyt dużej motywacji, brakowało mi pomysłów a nawet jeśli coś mnie zainteresowało to nie
Szybko Tanio Smacznie
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 201sól, pieprz -ewentualnie ziołowa przyprawa do ryb -olej -łyżka masła -łyżeczka ziół prowansalskich Ja miałam makrelę mrożoną w całości. Po rozmrożeniu odcięłam głowę i wypatroszyłam. Trzeba pamiętać o dokładnym wypłukaniu ryby. Obsypałam ziołową przyprawą do ryb, panierowałam w mące, jajku i bułce. Ponieważ makrela jest dosyć grubą, mięsistą rybą, trzeba ją smażyć w większej(...)ilości oleju, tak, aby po położeniu na patelnię olej sięgał do połowy ryby. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Żeby być pewną, że ryba jest dobra przy kręgosłupie włożyłam na 10 minut do dobrze nagrzanego piekarnika. W tym czasie, w dwóch osobnych rondlach przygotowałam jarmuż i paprykę. Do jarmużu najpierw lekko podsmażamy cebulę
Kulinarne przemyslenia
Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem 241Dziś mam dla Was pyszne tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem . Łosoś jest rybą niezwykle powszechną w Szkocji. Tutejszy łosoś jest niezwykle smaczny i soczysty. Łosoś wędzony jest równie popularny. Tarteletki z wędzonym łososiem, idealnie sprawdzą się w roli przystawki na każdego rodzaju przyjęcie, ponieważ wyglądają niezwykle elegancko i efektownie, a co więcej są niezwykle smaczne! Polecam! Tarteletki(...)śmietanę, dodać drobno posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Przygotowanie tarteletek: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Ciastem wyłożyć foremki do tarteletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszkiem do pieczenia (fasolą lub ryżem). Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika
Codzienne Gotowanie
Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem 426Plastry kalafiora wysmarowane aromatycznym masłem z anchois, czosnkiem, chili i upieczone. Z reszty warto przygotować np. zupę kalafiorową z lanymi kluseczkami . Zamiast kroić kalafiora w plastry
Oryginalny smak
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 247Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA BEZ SOLI 506Używacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itki
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 221bulgur, czyli ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki(...)skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy 60 ml wrzącej wody
Smakowity Blog Kulinarny