jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek(...)równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą następnie owijamy w liście chrzanu (ja spięłam liście wykałaczką ). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (termoobieg). Wyrośnięte bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Z wystudzonych
PatiGotujeowoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć
W poszukiwaniu inspiracjiMój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam
Passions hobbies lifeSkładniki : Ryba: - 4 polędwice z dorsza - 1 jajko - 5 łyżek zmielonych płatków owsianych - sok z cytryny do skropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie(...)drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach i znów w jajku. Układamy opanierowane poledwice w naczyniu zaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 15 minut. Dorsz będzie soczysty
Szkrab Je Sampapryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny i oregano do posypania tostów 1. Rybę dokładnie oczyścić z ości, podzielić na małe kawałki, ale nie rozdrabniać. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 200°C. 2. Tosty rozłożyć na dużej blasze, posmarować cieniutko masłem. 3 . Drobno posiekać chili, a szczypior w krążki(...)pasty dyniowo-serkowej, na to rozkładać kawałki wędzonej sielawy, a koniec mozzarellę. Nie wolno przeładować tostów, żeby nie zamokły i pozostały kruche. 8. Posypać czarnym pieprzem i oregano. Piec ok. 15-20 minut. Smacznego! :) Tost do akcji
Kuchnia PrezydentowejPstrąg to jedna z tych ryb, które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej.Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.A jeśli(...)posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą.Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione.( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ).Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami!Smacznego
Ostra na SłodkoTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioPołączenie miodu i musztardy to absolutna klasyka, pasująca do każdego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota
Szefowa kuchniŁosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś
Szefowa kuchniPrzestępuję z nogi na nogę, chucham w skostniałe dłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg
W kuchni Karmel-itkisię, smażącego, piekącego mięsa. Sam sos teriyaki w oryginalnej recepturze składa się z sosu sojowego, sake lub mirin (rodzaj japońskiego wina). W krajach zachodnich mirin zastępowany bywa zwykłym winem, dodawany jest czosnek, czasem sok z ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso. W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej(...)warzywa, smaż na intensywnym ognoi przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj do warzyw ryż i wymieszaj. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij, przestudź, przełóż polędwiczki na deskę i przy pomocy dwóch widelców porwij na mniejsze kawałki. Dodaj do ryżu
Niedzielny kucharzżytni chleb. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, bo Rúgbrauð, to chleb wulkaniczny, pieczony kilka lub kilkanaście godzin w ziemi kilka kilometrów na strumieniami piekielnie gorącej, wulkanicznej lawy. Przygotowywany na bazie żytniej mąki, melasy, miodu lub trzcinowego cukru i proszku do pieczenia zamiast drożdży i zakwasu, smakuje niesamowicie! Wiem, bo udało mi się go upiec w domu(...)podłogą ;) Gliniaste, ciężkie kromki o mocno słodkawym posmaku najlepsze są z samym masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMałe tęskonty. Wielkie plany. Gdzieś pośród szarej rzeczywistości. Chodz, pomaluj mi świat w kolorach tęczy i kup różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w głębokiej wodzie. A potem policzmy wszystkie gwiazdy na niebie owinięci szalikiem z butelką wina w ręku. I zjedzmy do tego lody. W środku nocy. Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym(...)końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe (ale nie gorące), wyjąć je z formy i zedrzeć papier. Ułożyć je na ręczniku i za pomocą tego ręcznika
My simple kitchenObserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą
W kuchni Karmel-itki