MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 296Jesienny chłód przenikliwy tak, że nie wystarcza już ulubiona bluza z naddartą kieszenią. Musisz uzbroić się w ciepły szal, gdy drepcząc w jesiennych botkach podążasz w
W kuchni Karmel-itki
Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem 191Dzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bataty pieczone 260Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery. Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni
Kuchcik gotuje
Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarelli i migdałów (danie na podwyższony cholesterol) 165Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)małych oczkach. W misce łączymy: awokado, mozzarellę, migdały, skórkę startą z limonki. Doprawiamy mieszankę pieprzem cayenne i solą. Filety układamy na blaszce i pokrywamy je zieloną kołderką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pod folią przez 12-15 minut. Później zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy posypane posiekaną pietruszką. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smaku
ŁOSOŚ Z SOSEM ŚMIETANOWO-BURACZKOWYM 192Filet z łososia zamarynowany w sosie sojowym i syropie klonowym, a następnie krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Podany z pysznym sosem śmietanowo - buraczkowym, z
cool and minty
Tartaletki ze śledziami i jajkami w sosie chrzanowym 358Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej
https:KKuchniaMniam
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 184Uwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie
Spektrum Smaku
Kanapka z Kurczaka na Ciepło 187Zdecydowanie NIE :) Można podawać je w dowolnej formie z dowolnymi składnikami :) Pysznie , zdrowo i mniej zdrowo :) Dodajemy wszystko to na co mamy w danej chwili ochotę : mięso, ryby,warzywa a nawet owoce:) z sosami bez sosów :) Serem itd. Dziś zapraszam na Kanapki w wersji tych na Ciepło:) Chrupiące pieczywo , roztopiony ser oraz świeże warzywa w połączeniu z aromatycznym kurczakiem tworzą(...)następnie dodaję kurczaka. Smażę na rumiano ze wszystkich stron. 3.W międzyczasie bułki przekrajam wzdłuż. Jedną stronę smaruję cienko masłem a następnie kładę plaster mozzarelli. 4. Bułki wkładam do piekarnika . Piekę aż ser się roztopi. Ok 2-3 min w 200 stopniach. 5.Jedną część bułki smaruję ketchupem, musztardą, kładę rukolą, mięso, plaster pomidora, kilka plastrów ogórka i jeden plaster
Gotowanie Patki
Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym 1637(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;) Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. : Pieczony
Kulinarne Przeboje
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 294Za oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 181minut Składniki na pieczonego łososia z salsą z awokado i pomidorów: 500 g świeżego łososia 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego dojrzałe awokado 3 mięsiste pomidory mała czerwona cebula mała papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry 3 łyżki oliwy sok z limonki pieprz i sól do smaku 100 - 150 g ryżu jaśminowego Jak zrobić pieczonego łososia? Łososia oczyścić(...)łusek ze skóry, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, położyć na folię aluminiową skórą do dołu i przyprawić z wierzchu pieprzem cytrynowym i solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 9 - 10 minut. Po upieczeniu łososia zdjąć delikatnie łopatką, pozostawiając skórę przyklejoną do folii. W tym samym czasie ugotować ryż. Zagotować
Kuchcik gotuje
Kulki makrelowe 199I zagadka rozwiązana ;) nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik dyniowy na kruchym cieście 232Sernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
Korniszonki
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 340Truskawki tu, truskawki tam. I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam
W kuchni Karmel-itki