Patrzę na zegarek, dochodzi piąta. Przewracam się z boku na bok. To była ciężka noc. Tyle różnych myśli wypełniających głowę, ogrom sprzecznych uczuć w sercu. Czuję
W kuchni Karmel-itkiTrochę sama siebie pokomplementuję, ale teraz to przeszłam samą siebie. Ale to dobre! I fajne na imprezę. Ciasto robi się samo - 5 min zagniatania, 1
CzarnawisienkaSłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście staregoorzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak
W kuchni Karmel-itkiryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie. Mam swoje patenty na pieczenie(...)czasu to przynajmniej na jakieś 10 minut do zamrażalnika żeby się porządnie ochłodziło przed pieczeniem 5) znam patent z fasolkami i obciążnikami ale zwykle z nich nie korzystam – ciasto obtulam folią aluminiową, dokładnie dociskając ( tak żeby brzegi też były owinięte) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę najpierw z folią ok 10 minut a potem
Cooking for Emilysłoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela(...)pizzy. Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane kapary. Wstawiłam pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam przez około 15 minut. Smacznego
potrawyregionalneWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je
Bon appetit mon amieDrożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Składniki: 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 100 g mleka 1 jajko 10 g masła 30 g cukru
Themo przepisy"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon
Życie zaczyna się w kuchniSos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak
sierotka maRysia w kuchniŁosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1
Aga w kuchniTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkoWieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary strasząprzechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron i
W kuchni Karmel-itkiChudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę
KierunekuchniaJutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu
Kulinarne przygody GatityWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony
W kuchni Karmel-itki