Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej. 231Nigdy nie byłem wielkim zwolennikiem łososia. No, może z wyjątkiem wędzonego. No, może z wyjątkiem tatara. Łosoś pieczony, smażony czy gotowany na parze nie wzbudzał
zadanie-gotowanie
Wszyscy lubią frytki! 173Podczas weekendu pozwalamy sobie na nieco więcej przyjemności kulinarnych niż w tygodniu. Jak urozmaicić sobotni obiad? Może jako dodatek do mięsa czy ryby podać frytki? Dzieciaki na pewno się ucieszą. Tym bardziej że mogą włączyć się do pracy w kuchni. Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni takim frytkowym poczęstunkiem. Jeśli zrezygnujemy z wersji fastfoodowej na rzecz dietetycznego wykonania, to znacząco(...)frytki ręcznikiem papierowym, usuniemy wówczas nadmiar wilgoci. Ponownie przełożyć do miski, wlać olej i wymieszać, dodać sól, paprykę i/lub inne ulubione zioła (np. prowansalskie), wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć frytki w taki sposób, aby utworzyły jedną warstwę, jeśli używamy czosnek, wówczas pojedyncze ząbki czosnku (obrane lub nie) wtykamy między frytki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni
KulinarneImpresje.pl
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 231Każdy smakosz wie, że krewetki pieczone w całości – w pancerzach wraz z głową, mają zupełnie inny smak od tych wcześniej obranych. Są słodsze i
Poezja smaku
Gołąbki z makrelą. 243Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na
Symfonia smakowa
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą 271Składniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenne
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS 288Ten przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą
W kuchni Karmel-itki
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 244Wspólne posiłki uwieńczone toastem "za naszą przyjaźń". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych
W kuchni Karmel-itki
Rolada szpinakowa z łososiem 256Rolada to świetne rozwiązanie na przystawkę W dodatku jeśli połączy się kilka kolorów i kombinacji smakowych wyglądają fenomenalnie. Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna
PatiGotuje
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 332Są takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i
Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 344tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe i przypieczone, ale nie spalone! Wszystko z dna formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło(...)kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne
Karo in the Kitchen
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 209Twarogowe pierożki z tuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej
Gospodyni Miejska
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 248Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z
Oryginalny smak
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 360Pada. Deszcz bębni o metalowy parapet, do nieznanego mi rytmu. Nasłuchuję go i próbuję ustalić, w jakim to metrum, jakie jest uzupełnienie głosu głównego i czy
W kuchni Karmel-itki
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 281delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego
Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 258uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę(...)jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz
bistro mama