Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiśmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylkośmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: - 500 g mielonego maku - 800 ml mleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylkoBędąc w Warszawie, co ostatnimi czasy zdarza mi się dość często, prawie zawsze odwiedzam "Kuchnie świata" w poszukiwaniupotrzebnych składników, inspiracji, czy nawet dla samej przyjemności. Ta
W kuchni Karmel-itkisposób przygotowania i obórki, tak aby produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy(...)jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać jako naczynie do pieczenia w piekarniku. I to rozwiązanie 2 w 1 bardzo mi się podoba. Jedna rzecz a ma wiele zastosowań ;-) Jak sami widzicie pojęcie zdrowe jedzenie, przygotowywane z prawdziwą dbałością składa się
SMYKWKUCHNIszkodliwych substancji. W swoim składzie nie powinien posiadać żadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych(...)Garnek lub szklane naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Mięso musi być całkowicie pokryte płynem. Po upływie czasu marynowania mięso wyjmujemy, wkładamy do woreczka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 60 minut. Gdy mięso wystygnie chowamy
Kulinarne przygody GatityOstatnio piekłam wytrawne babeczki, myślałam nad keksem, ale wyszło... ciasto. Dodam, że bardzo pyyyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i kusząco pachnące. Idealnie
Di gotujeMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z
SzczyptaSmaQŚwięta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia
W kuchni Karmel-itkipoolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar(...)pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika
Kulinarne przygody Gatitypoolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar(...)pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika
Kulinarne przygody GatityDocisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera(...)natka pietruszki Zanim do wykonania przejdę, parę słów o „robieniu” buraczków. Ja je zawsze piekę. Są smaczniejsze, bardziej aromatyczne, mają ładniejszy kolor. Wystarczy je przed pieczeniem dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Tak więc i teraz, zanim dodałam je do tarty, podpiekłam buraka w nagrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg
gutfutpieczenia. WYKONANIE: Pierś myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie przyprawami, wkładamy do rękawa lub worka do pieczenia (my stosujemy worki do pieczenia ryb), podlewamy odrobiną wody, worek z mięsem wkładamy do keksówki, podlewamy wodą i pieczemy w 180 st, góra-dół z termoobiegiem około 45 minut (pamiętajmy, w keksówce musi być woda)... i gotowe :) Vademecum przypraw i ziół(...)Działa odtruwająco, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry (zmniejsza trądzik). Działa dobrze na wrzody żołądkowe i wątrobę. Szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego dietetycznie. Po chwili w piekarniku mięso jest soczyste i leciutkie. W rękawie wytwarza się "sos własny" wzbogacony przyprawami/ziołami - dzięki niemu mięso nie jest ani trochę suche. Pokrojone w plastry i oblane sosem będzie równie
Wypisz WymalujRolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co
Pieguskowa KuchniaZnowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet
W kuchni Karmel-itki