Roladka łososiowa 235Ach ... Święta, święta ... Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie. Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o
Garniec Magalie
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 274Dzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało
W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 314*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itki
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 388Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)piekarnika i rozgrzewamy go do 90°C. Nie, to nie pomyłka – rillettes będzie się piec/dusić/gotować przez 12 godzin – tak jak pulled pork czy żeberka dry rub – mięso będzie delikatne i bardzo soczyste, odda swój smak do smalcu, nabierze barwy i aromatu przypraw. W przeciwieństwie do gotowania w smalcu tak naszykowane rillettes, długo pieczone, jest bardzo, bardzo
Karo in the Kitchen
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 223Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.Wyjmujemy i studzimy.Smacznego :)Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/. ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze(...)dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży?- Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?-Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście
Moje pyszne gotowanie
Pizza z anchois i oliwkami 279Składniki:na ciasto: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych
wyzwania kuchenne
ŁOSOŚ PIECZONY Z POMIDORKAMI I JARMUŻEM 172Wyśmienity i bardzo soczysty łosoś krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z pierzynką z jarmużu
cool and minty
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 189danie. W przepisie wykorzystałam sos uniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach i konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami(...)sosem i zagotować. Naleśniki szpinakowe nafaszerować kurczakiem z warzywami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować sosem uniwersalnym jasnym. Na wierch ułożyć porcję startego sera i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Artykuł Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 213Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto
Niedzielny kucharz
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 319Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach
Karo in the Kitchen
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 302Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie
W kuchni Karmel-itki
Crème brûlée z cynamonem 223Crème brûlée to chyba jeden z popularniejszych francuskich deserów. Dość prosty w przygotowaniu, zawsze robi furorę na rodzinnych uroczystościach czy podczas kolacji z przyjaciółmi. Obłędnie smakuje
W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 329W końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie
W kuchni Karmel-itki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 246Dziś piątek, 13-stego. Co? Niee...Żarty sobie stroicie? Nie jestem przesądna, ależ skąd. Nie wierze też w horoskpy, przepowiednie. Wróżki telefoniczne?Ta, ich przepowiednie się
W kuchni Karmel-itki
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 223Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywami – oto pięć
Niedzielny kucharz